Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Θετικά πρόσημα, αλλά σε μία υποτονική συνεδρίαση με χαμηλό όγκο συναλλαγών καταγράφονται στις ευρωαγορές, παρά τις ρευστοποιήσεις νωρίτερα στην Ασία. Τράπεζες και ενεργειακός κλάδος ηγούνται τις ανόδου.

Θετικό πρόσημο εμφανίζουν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές παρά τις απώλειες που καταγράφηκαν νωρίτερα στην Ασία και τις ανησυχίες για νέες αυξήσεις επιτοκίων στην Κίνα. Στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου, το κλίμα είναι ήπιο, με ιδιαίτερα χαμηλό όγκο συναλλαγών. Οι επενδυτές – όσοι δεν λείπουν σε διακοπές – δεν έχουν να περιμένουν κάποια σημαντική είδηση ούτε από το «μέτωπο» των επιχειρήσεων, ούτε από το «μέτωπο» των μακροοικονομικών μεγεθών.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,24% στις 6987 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,48% στις 3880 μονάδες. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι κλειστό λόγω αργίας.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,62% στις 9960 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 0,2% στις 7781 μονάδες, ενώ ο ιταλικός ΜΙΒ υποχωρεί οριακά κατά 0,01% στις 20512 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος ηγείται της ανόδου ενώ και ενεργειακός κλάδος ευνοείται από την νέα ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου άνω των 91 δολ. ανά βαρέλι.

Επισημαίνεται πως για τον Δεκέμβριο, ο FTSEurofirst 300 καταγράφει κέρδη 6,6% και οδεύει προς τον καλύτερο Δεκέμβριο από το 1999. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης καταγράφει άνοδο 8,8% ενώ ο Stoxx Europe 600 από τις αρχές του έτους έχει ενισχυθεί κατά 10,3%.

Παρόλα αυτά, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αποτίμηση των ευρωπαϊκών αγορών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Το Ρ/Ε του Stoxx 600 ανέρχεται στο 10,9, κάτω από τον μέσο όρο δεκαετίας του 13,8 σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v