Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές

Απώλειες στις ευρωαγορές σε μία συνεδρίαση με χαμηλό όγκο συναλλαγών και μετά το ράλι των προηγούμενων εβδομάδων. Αρνητικό το κλίμα με την κινεζική αύξηση επιτοκίων. Πιέσεις για τράπεζες και αυτοκινητοβιομηχανίες

Αρνητικό είναι το κλίμα στις ευρωπαϊκές σε μία συνεδρίαση με ιδιαιτέρως χαμηλό όγκο συναλλαγών και ενώ η βασική είδηση είναι η αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα. Νωρίτερα οι ασιατικές αγορές παρουσίασαν μικτή εικόνα, με την κινεζική αγορά να υποχωρεί κατά 2% ενώ αντιθέτως, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,75%.

Στην Γηραιά Ήπειρο, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,30% στις 6970 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,35% στις 3847 μονάδες. Εξαίρεση αποτελεί ο βρετανικός FTSE 100 ο οποίος ενισχύεται κατά 0,21% στις 6008 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,71% στις 10035 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,52% στις 7816 μονάδες και ο ιταλικός ΜΙΒ υποχωρεί κατά 0,93% στις 20693 μονάδες.

Η κινεζική αύξηση επιτοκίων είναι ένας από τους παράγοντες που δημιουργούν αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές καθώς οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Γεγονός όμως, είναι επίσης ότι οι ευρωαγορές με το ράλι του Δεκεμβρίου είχαν αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα από την κατάρρευση της Lehman Brothers

Κατά συνέπεια, ο χρηματοοικονομικός κλάδος δέχεται πιέσεις κατά την σημερινή συνεδρίαση με την μετοχή της Deutsche Bank επί παραδείγματι να υποχωρεί κατά 1,47% και της AXA SA να καταγράφει απώλειες 2,5%.

Στο στόχαστρο όμως, βρίσκονται και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, με την μετοχή της Volkswagen επί παραδείγματι να υποχωρεί κατά 4,8% και της Daimler AG κατά 3,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v