Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνονται τα κέρδη στην Ευρώπη

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ράλι καταγράφει το ευρώ, μετά τη διπλή τονωτική ένεση από τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ ράλι καταγράφει το ευρώ, μετά τη διπλή τονωτική ένεση από τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 100 ενισχύεται κατά 0,66%, ο γαλλικός CAC 40 σε ποσοστό 0,55% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,75%.
Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,57%, ο ιταλικός FTSE MIB στο +0,87%, ενώ απώλειες καταγράφει ο πορτογαλικός PSI, στο -0,15%.

Θετικό άνοιγμα δείχνουν και τα futures για τη Wall Street, με τον Dow Jones κατά 48 μονάδες υψηλότερα, τον S&P 500 κατά 5,80 μονάδες υψηλότερα και τον Nasdaq 100 με ενίσχυση 7,25 μονάδων.

Από πλευράς εταιρικών κερδών, από τις 121 εταιρίες του Stoxx Euro 600 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, το 62% ξεπερνά τις προσδοκίες αναλυτών και επενδυτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, προς το παρόν το 78% των εταιριών του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου ξεπερνά τις εκτιμήσεις.

Η μετοχή της AstraZeneca ενισχύεται κατά 4,5% μετά την ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων της φαρμακευτικής. Από τις εταιρικές ανακοινώσεις που ξεχωρίζουν σήμερα είναι αυτές των Volskwagen, Shell, Siemens, Cap Gemini και France Telecom.

Επίσης, η UBS προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασής της για τις ευρωπαϊκές αγορές από «neutral» σε «overweight», κάνοντας λόγο για ελκυστικές αποτιμήσεις και ανώτερη των προβλέψεων αναπτυξιακή πορεία.

Για «σοβαρή» επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας έκανε σήμερα λόγο και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κ. Christine Lagarde, λίγο μετά την ανακοίνωση των θετικών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει των οποίων ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε στην ευρωζώνη στο υψηλότερο επίπεδο δύο ετών. Επίσης, η ανεργία στη Γερμανία υποχώρησε για 13ο συνεχή μήνα.

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν ώθηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και στο ευρώ, που καταγράφει κέρδη 0,8% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,3088 δολ. Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος παίζει και η προτροπή της Moody’s στον Λευκό Οίκο να παρουσιάσει ένα «αξιόπιστο σχέδιο αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κατάστασης, ώστε να εξασφαλίσει και την αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v