Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορίζονται τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Περιορίζονται τα κέρδη στις ευρωαγορές μετά από ένα 7ήμερο ανοδικό σερί, στο υψηλότερο επίπεδο 12 εβδομάδων. Αρνητικό πρόσημο για τον πετρελαϊκό κλάδο καθώς το πετρέλαιο υποχωρεί κάτω από τα 77 δολ. το βαρέλι

Περιορίζονται τα κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από ένα επταήμερο ανοδικό σερί, που είχε οδηγήσει τον Stoxx Europe 600 στο υψηλότερο επίπεδο 12 εβδομάδων. Εν μέσω ενός καταιγισμού ανακοινώσεων για εταιρικά αποτελέσματα β΄τριμήνου και νέων ειδήσεων για συγχωνεύσεις και εξαγορές, οι χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραφαν ενίσχυση νωρίτερα, αλλά τώρα τα αρχικά κέρδη περιορίζονται.

Επίσης, η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 77 δολάρια το βαρέλι, οδηγεί σε αρνητικό πρόσημο τις πετρελαϊκές μετοχές.

Έτσι,  ο γερμανικός DAX 30 καταγράφει υποχωρεί κατά 0,34%, γαλλικός CAC 40 στο +0,25% και ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,35%

Σχρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου ο ισπανικός IBEX στο  βρίσκετα στο -0,39%, ο πορτογαλικός PSI στο +0,8% και ο ιταλικός FTSE MIB στο -0,23%.

Ειδικά στις αγορές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, οι ζητήσεις επικεντρώνονται στο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η Telefonica κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με την Portugal Telecom SGPS για την εξαγορά του μεριδίου της στην Vivo έναντι 7,5 δισ. ευρώ.

Σε γενικές γραμμές πάντως, οι αγορές προσπαθούν να ξεδιαλύνουν την εικόνα από την σωρεία των εταιρικών ανακοινώσεων β΄τριμήνου.

Η μετοχή της Infineon Technologies ενισχύεται κατά 2% καθώς ανακοίνωσε επιστροφή στην κερδοφορία για το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους, με κέρδη 126 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία προχώρησε επίσης σε αναβάθμιση των στόχων της για το οικονομικό έτος, καθώς τα έσοδά της εκτινάχθηκαν κατά 59% στα 1,2 δισ. ευρώ από 761 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Air France καταγράφει κέρδη 3.5 % μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για επιστροφή στην κερδοφορία με λειτουργικά κέρδη 26 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Το κόστος από το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας ανέρχεται για την Air France στα 158 ευρώ. Η γαλλική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης αύξηση πωλήσεων κατά 11%. Τα καθαρά της κέρδη άγγιξαν τα 736 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 403 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg

Εντυπωσιακή η ανακοίνωση αποτελεσμάτων της LVMH, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πολυτελών προϊόντων κατέγραψε για το πρώτο εξάμηνο του έτους αύξηση καθαρών εσόδων κατά 53% στα 1.05 δισ ευρώ, με κινητήριο δύναμη τις μεταβολές στην αγορά συναλλάγματος. Το δεύτερο τρίμηνο, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 22% στα 4,63 δισ. ευρώ

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot Citroen ανακοίνωσε επιστροφή στην κερδοφορία, με κέρδη 680 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του έτους ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 είχε καταγράψει ζημία 962 εκατ. ευρώ. Τα έσοδά της ενισχύθηκαν κατά 21% λόγω της αυξημένης ζήτησης για τα νέα, πιο επιτυχημένα μοντέλα της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι εξαγορές των Emcon και Plastal δημιούργησαν επιπλέον έσοδα 1,28 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη της τάξεως των 409 εκατ. ευρώ και αύξηση των εσόδων στα 27,94 δισ. ευρώ. Η μετοχή της εταιρείας ωστόσο, καταγράφει απώλειες, καθώς η ίδια η PSA Peugeot Citroen δήλωσε πως η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτων αναμένεται να καταγράψει το 2010 συρρίκνωση 7%, ενώ αντιθέτως προβλέπονται διψήφια ποσοστά ανάπτυξης στην Κίνα και μονοψήφια ποσοστά ανάπτυξης στην Λατινική Αμερική

Αύξηση εσόδων κατά 5,3% στα 759,2 εκατ. στερλίνες (1,18 δισ. δολ.) ανακοίνωσε η Easyjet για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους δήλωσε πως ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 3,5% στα 12,3 εκατομμύρια. Παράλληλα, το πλήγμα από το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας που οδήγησε στην ακύρωση 7.341 πτήσεων ανήλθε στα 65 εκατ. στερλίνες. Πριν δημιουργηθεί το πρόβλημα για τις αερομεταφορές από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, ο στόχος της Easyjet για τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου ήταν στο 10%.Παρόλα αυτά, η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει ότι διατηρεί τον στόχο του 2010 για κέρδη 100 έως 150 εκατ. στερλινών.

Η ArcelorMittal ανακοίνωσε κέρδη β΄ τριμήνου στα 1,704 δισ. δολ. που αντιστοιχεί σε 75 σεντ ανά μετοχή έναντι 792 εκατ. δολ. ή 57 σεντ ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.
Βάσει δημοσκόπησης της Factset Research, οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 62 σεντ ανά μετοχή. Τα έσοδα της ArcelorMittal ενισχύθηκαν στα 21,65 δισ. δολ., από 15,18 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v