Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη από τα μάκρο στην Ευρώπη

Τα απροσδόκητα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία δημιουργούν κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, εν αναμονή των stress test αλλά και σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ. Θετικό άνοιγμα δείχνουν τα futures στη Wall.

Η ανακοίνωση απροσδόκητα θετικών μακροοικονομικών στοιχείων για την ευρωζώνη δημιουργεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας εν αναμονή της ανακοίνωσης των stress tests αλλά και σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύεται κατά 0,2%. Ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,5%, o CAC 40 στο +0,4% και o FTSE 100 στο -0,26%.

Ο FTSEurofirst, ο οποίος στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις είχε καταγράψει συνολικά κέρδη 3,2%, ενισχύεται και σήμερα κατά 0,3%.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες δέχονται στήριξη από τα εντυπωσιακά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ανάπτυξη του βρετανικού ΑΕΠ με τον υψηλότερο ρυθμό τεσσάρων ετών αλλά και τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo της Γερμανίας, ο οποίος κατέγραψε τη μεγαλύτερη ενίσχυση από την ενοποίηση της Γερμανίας.

Στο επίκεντρο, πάντως, βρίσκεται ο τραπεζικός κλάδος. Η ισπανική εφημερίδα "El Pais" δημοσιεύει πως "ένας μικρός αριθμός ισπανικών τραπεζών" αποτυγχάνει στη διαδικασία των τεστ κοπώσεως. Έτσι, οι τραπεζικές μετοχές που είχαν καταγράψει σημαντικά κέρδη τις τελευταίες συνεδριάσεις σήμερα παρουσιάζουν μικτή εικόνα.

Στον αντίποδα, κέρδη σημειώνουν οι τίτλοι του μεταλλευτικού κλάδου καθώς η τιμή του χαλκού ενισχύεται κατά 1%.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου ο ισπανικός ΙΒΕΧ βρίσκεται στο +0,38%, ο πορτογαλικός PSI στο -0,5% και ο ιταλικός FTSE MIB στο -0,19%.

Από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, για την Ericsson υπήρξε απογοήτευση, με αποτέλεσμα η μετοχή της να καταγράφει σημαντικές απώλειες, ενώ αντιθέτως θετική ήταν η ανταπόκριση των αγορών στην αύξηση της κερδοφορίας που ανακοίνωσε η Vodafone.

Όσον αφορά στη Wall Street, οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων δεικτοβαρών τίτλων, όπως είναι η Ford, η Verizon Communications Inc. και η McDonald's Corp.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v