Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Αρνητικό γύρισμα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά από ένα 7ήμερο ανοδικό σερί και αφού είχαν φτάσει σε υψηλό 12 εβδομάδων. Στο επίκεντρο οι πετρελαϊκές μετά την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 77 δολ.

Αρνητικό γύρισμα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για ρευστοποιήσεις κερδών μετά το 7ήμερο ανοδικό σερί που οδήγησε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο υψηλότερο επίπεδο 12 εβδομάδων.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 βρίσκεται στο -0,59%, ο γαλλικός CAC 40 στο -0,06% και ο βρετανικός FTSE 100 στο -0,33%.
Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου ο ισπανικός ΙΒΕΧ βρίσκεται στο -0,35%, ο ιταλικός FTSE MIB στο -0,37% και ο πορτογαλικός PSI στο +0,63%. Στο χρηματιστήριο της Πορτογαλίας, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην προκαταρκτική συμφωνία που κατέληξε η Telefonica με την Portugal Telecom SGPS για την εξαγορά του μεριδίου της στη Vivo έναντι 7,5 δισ. ευρώ.

Σταθεροποιητικές τάσεις δείχνουν τα futures για το άνοιγμα στην Wall Street με τον Dow να ανοίγει υψηλότερα κατά 6 μονάδες, τον S&P 500 σχεδόν αμετάβλητο και τον Nasdaq ενισχυμένο κατά 3 μονάδες.

Απώλειες καταγράφει η μετοχή της ΒΡ, αλλά και ο ευρύτερος πετρελαϊκός κλάδος μετά την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 77 δολάρια το βαρέλι

Σε γενικές γραμμές, οι αγορές προσπαθούν να ξεδιαλύνουν την εικόνα από τον καταιγισμό των εταιρικών αποτελεσμάτων β΄ τριμήνου. Από τις ΗΠΑ, αναμένονται τα αποτελέσματα των δεικτοβαρών Boeing, ConocoPhillips – μεταξύ άλλων - αλλά και το Beige Book της Fed, από όπου θα αντλήσουν πληροφορίες για την πορεία της αναπτυξιακής οικονομίας σε επίπεδο πολιτειών.

Απώλειες καταγράφουν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της PSA Peugeot Citroen και την εκτίμηση της γαλλικής εταιρείας για συρρίκνωση της ζήτησης αυτοκινήτων στην Ευρώπη.

Η Infineon Technologies ανακοίνωσε επιστροφή στην κερδοφορία για το τρίτο τρίμηνο του οικονομικού της έτους, με κέρδη 126 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία προχώρησε επίσης σε αναβάθμιση των στόχων της για το οικονομικό έτος, καθώς τα έσοδά της εκτινάχθηκαν κατά 59% στα 1,2 δισ. ευρώ από 761 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Air France καταγράφει κέρδη 3,5 % μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για επιστροφή στην κερδοφορία με λειτουργικά κέρδη 26 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο. Το κόστος από το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας ανέρχεται για την Air France στα 158 ευρώ. Η γαλλική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης αύξηση πωλήσεων κατά 11%. Τα καθαρά της κέρδη άγγιξαν τα 736 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 403 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg

Εντυπωσιακή η ανακοίνωση αποτελεσμάτων της LVMH, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πολυτελών προϊόντων κατέγραψε για το πρώτο εξάμηνο του έτους αύξηση καθαρών εσόδων κατά 53% στα 1.05 δισ ευρώ, με κινητήριο δύναμη τις μεταβολές στην αγορά συναλλάγματος. Το δεύτερο τρίμηνο, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 22% στα 4,63 δισ. ευρώ

Αύξηση εσόδων κατά 5,3% στα 759,2 εκατ. στερλίνες (1,18 δισ. δολ.) ανακοίνωσε η Easyjet για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους δήλωσε πως ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 3,5% στα 12,3 εκατομμύρια. Παράλληλα, το πλήγμα από το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας που οδήγησε στην ακύρωση 7.341 πτήσεων ανήλθε στα 65 εκατ. στερλίνες. Πριν δημιουργηθεί το πρόβλημα για τις αερομεταφορές από την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, ο στόχος της Easyjet για τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου ήταν στο 10%.Παρόλα αυτά, η διοίκηση της εταιρείας δηλώνει ότι διατηρεί τον στόχο του 2010 για κέρδη 100 έως 150 εκατ. στερλινών.

Η ArcelorMittal ανακοίνωσε κέρδη β΄ τριμήνου στα 1,704 δισ. δολ. που αντιστοιχεί σε 75 σεντ ανά μετοχή έναντι 792 εκατ. δολ. ή 57 σεντ ανά μετοχή το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.
Βάσει δημοσκόπησης της Factset Research, οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη 62 σεντ ανά μετοχή. Τα έσοδα της ArcelorMittal ενισχύθηκαν στα 21,65 δισ. δολ., από 15,18 δισ. δολ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009.

Κατά 17% μειώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ισπανικού χρηματοοικονομικού ομίλου BBVA το β΄τρίμηνο του έτους στα 1,29 δισ. ευρώ, έναντι κερδών 1,56 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της FactSet Research οι αναλυτές προέβλεπαν ακόμη δυσμενέστερη εικόνα με υποχώρηση κερδών στα 1,18 δισ. ευρώ. Ο χρηματοοικονομικός όμιλος ανακοίνωσε λειτουργικά έσοδα 3,32 δισ. ευρώ έναντι 3,47 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο το 2009

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v