Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις σε ευρώ & πετρέλαιο-Αντιδρά η Ευρώπη

Νέο σκηνικό φόβου επικρατεί στις διεθνείς αγορές, με το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλό 4 ετών, το πετρέλαιο να "χάνει" τα $70 και  την Κίνα να βυθίζεται 5%. Αντιστροφή τάσεων στις ευρωαγορές, με κέρδη κοντά στο 1%.

Νέο σκηνικό φόβου επικρατεί στις διεθνείς αγορές, με το ευρώ να υποχωρεί σε χαμηλό 4 ετών, το πετρέλαιο να "χάνει" τα 70 δολάρια και την Κίνα να βυθίζεται 5%. Αντιστροφή τάσεων στις ευρωαγορές, με κέρδη κοντά στο 1%. Παραμένει μοναδικός νικητής ο χρυσός.

Οι ανησυχίες των επενδυτών τόσο για τη μετάσταση της κρίσης σε όλη την Ευρώπη όσο και για το ότι τα προγράμματα λιτότητας αρκετών χωρών της ευρωζώνης θα πλήξουν την ανάπτυξη τους οδηγεί σε ρευστοποιήσεις κερδών και σε στροφή σε ασφαλή καταφύγια όπως ο χρυσός και (καθώς πρόσφατα ανέκτησε αυτόν τον ρόλο) το δολάριο.

-- Ανοδική αντίδραση στις ευρωαγορές με στήριξη από BP-Άνοδος στα futures Wall

Σε θετική πορεία παραμένουν οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η υψηλής βαρύτητας μετοχή της BP καταγράφει ισχυρά κέρδη, παρά το γεγονός ότι οι ανησυχίες για την κρίση χρέους της ευρωζώνης παραμένουν στο προσκήνιο της επενδυτικής προσοχής.

Στο 0,4% τα κέρδη για τον FTSEurofirst 300, ο οποίος διαμορφώνεται στο επίπεδο των 1.018,42 μονάδων. Ανοδική κίνηση και για τις αγορές της Ιβηρικής, με τον ισπανικό IBEX να ενισχύεται κατά 1,13% στις 9.420,7 μονάδες, ενώ σε ποσοστό 0,68% υψηλότερα κινείται ο PSI 20 στην αγορά της Πορτογαλίας, διαμορφούμενος στις 7.058,95 μονάδες.

Ισχυρά κέρδη 2,9% για τον τίτλο της BP, ενώ άνοδο καταγράφουν και ορισμένες τραπεζικές μετοχές. Άνοδος 6,7% για την Banco Popolare, μετά την ανακοίνωση κερδών α΄ τριμήνου, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων. Επίσης, κέρδη 4% σημειώνει ο τίτλος της Standard Chartered και 1,7% η μετοχή της HSBC, μετά τη διατήρηση της σύστασης "overweight" και για τις δύο μετοχές από την JP Morgan.

Κέρδη 1,11% για τον DAX 30 στις 6.124,03μονάδες, ο FTSE 100 επίσης ενισχύεται 0.9% στις 5.310,20 μονάδες και ο CAC 40 κινείται κατά 0,63% υψηλότερα στις 3.582 μονάδες.

Σε θετική πορεία κινούνται, αυτήν την ώρα, τα futures της Wall Street. Κέρδη 0,51% για τον Dow Jones, άνοδος 0,46% για τον S&P 500, ενώ κατά 0,21% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq.

-- "Βύθιση" σε χαμηλό 4 ετών για ευρώ, στο $1,2234

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών διολίσθησε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε ρευστοποιήσεις φοβούμενοι διεύρυνση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, ενώ εντείνονται και τα στοιχήματα που ποντάρουν σε περαιτέρω πτώση του νομίσματος. 

Το ευρώ έφτασε έως και το επίπεδο του 1,2234 δολαρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών EBS, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2006.

Εν τω μεταξύ, σε υψηλά επταετίας κινούνται τα swaps του ευρώ, με τους επενδυτές να πληρώνουν υψηλό αντίτιμο για να ασφαλιστούν έναντι περαιτέρω υποχώρησης του ευρωπαϊκού νομίσματος.  

Από τις αρχές Μαΐου το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έχει χάσει το 7% της αξίας του έναντι του δολαρίου, ενώ από την αρχή του έτους περίπου το 14%, καθώς το επόμενο επίπεδο αντίστασης θεωρείται -βάσει της τεχνικής ανάλυσης- ότι είναι το 1,1640 δολάριο.

"Κανείς δεν φαίνεται να έχει την παραμικρή ιδέα του πώς θα βγούμε από αυτήν την πολύ δύσκολη κατάσταση και παρά το τεράστιο πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η ευρωζώνη", τονίζει στο Reuters ο κ. Minoru Shioroiri, αναλυτής συναλλαγματικών αγορών της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

-- Πετρέλαιο: "Έχασε" τα 70 δολάρια το αμερικανικό αργό

Χαμηλότερα από το επίπεδο των 70 δολαρίων διολίσθησε το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου για το αμερικανικό ελαφρύ αργό, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η κρίση στην Ευρώπη θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία και ως εκ τούτου και τη ζήτηση πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε στα 69,82 δολάρια ανά βαρέλι στις αγορές ενέργειας της Ασίας, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Φεβρουαρίου. Κατόρθωσε, πάντως, να ανακάμψει ελαφρώς υψηλότερα των 70 δολαρίων ανά βαρέλι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο συμβόλαιο λήγει την Παρασκευή 21 Μαΐου.

Σε πτωτική τροχιά κινείται και το brent, σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 1,42% στα 76,82 δολάρια ανά βαρέλι.

-- Χρυσός: Παραμένει κοντά σε ιστορικό υψηλό

Κοντά στο ιστορικό υψηλό του παραμένει ο χρυσός, καθώς μοιάζει να είναι το μοναδικό καταφύγιο στο οποίο μπορούν να στραφούν οι επενδυτές στην τρέχουσα περίοδο των ισχυρών ανησυχιών και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Το κίτρινο μέταλλο έφτασε στο επίπεδο των 1.242,10 δολαρίων ανά ουγκιά, δηλαδή εξαιρετικά κοντά στο ιστορικό ρεκόρ των 1.248,95 δολαρίων ανά ουγκιά που είχε αγγίξει την Παρασκευή.

-- Ασία: Σε χαμηλό 3 μηνών οι δείκτες - "Βουτιά" για τον Shanghai Composite

Πτώση σε χαμηλό άνω των τριών μηνών για τις ασιατικές αγορές, με το ευρώ να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2006 και τα CDSs ασιατικών κρατικών ομολόγων να διευρύνονται ήταν το ιδιαίτερα αρνητικό σκηνικό που επικράτησε στις ασιατικές αγορές.

Απώλειες 2,17% για τον Nikkei, ενώ ακόμη ισχυρότερες ήταν οι πιέσεις στην αγορά της Αυστραλίας, με τον ASX να υποχωρεί κατά 3,04%. Σε ανάλογη πορεία η αγορά του Χονγκ Κονγκ, όπου ο δείκτης Hang Seng αποδυναμώθηκε κατά 2,48%, ενώ σε ποσοστό 2,6% χαμηλότερα κινήθηκε ο Kospi της Ν. Κορέας.

Ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις στην αγορά της Κίνας: ο CSI 300 αποδυναμώνεται κατά 3,43% και ο Shanghai Composite χάνει 5,1%, σημειώνοντας την ισχυρότερη ημερήσια πτώση από τις 31 Αυγούστου 2009 και διαμορφούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Μαΐου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v