Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων η Ευρώπη

Σταθερά σε πτωτική τροχιά οι ευρωαγορές, με τράπεζες-μεταλλευτικές να "σηκώνουν" το μεγαλύτερο βάρος και τους δείκτες να κινούνται αισθητά χαμηλότερα. Οι φόβοι για μετάσταση της κρίσης επικρατούν εκ νέου.

Με τις χειρότερες διαθέσεις ξεκινά η εβδομάδα για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες εμφανίζουν –για μία ακόμη συνεδρίαση- ισχυρές πιέσεις, καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω τόσο της κρίσης χρέους όσο και των αυστηρών προγραμμάτων λιτότητας που εφαρμόζουν αρκετές χώρες της ευρωζώνης.

Η υποχώρηση του ευρώ σε χαμηλό 4 ετών έναντι του δολαρίου αν και αποτελεί πορεία που στηρίζει τις εξαγωγικές εταιρίες, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο το ούτως ή άλλως αρνητικό κλίμα μεταξύ των επενδυτών.

Στο 0,5% η πτώση για τον FTSEurofirst 300, ο οποίος διαμορφώνεται στο επίπεδο των 1.011,17 μονάδων. Πτωτική κίνηση και για τις αγορές της Ιβηρικής, με τον ισπανικό IBEX να υποχωρεί κατά 0,14% στις 9.301,7 μονάδες, ενώ κατά 0,66% χαμηλότερα κινείται ο PSI 20 στην αγορά της Πορτογαλία, διαμορφούμενος στις 6.965,53 μονάδες.

Νέες πιέσεις για τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων και τραπεζών, δύο κλάδοι οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο είτε οι αγορές κινούνται ανοδικά, είτε πτωτικά. Απώλειες μεταξύ 3,2% και 4% για τους τίτλους των Credit Agricole, Lloyds και Royal Bank of Scotland.

Πτώση 0,5% για DAX 30 στις 6.033,99 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί κατά 0,4% στις 5.241,44 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 0,7% χαμηλότερα στις 3.534,37 μονάδες.

Σε τροχιά ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν οι ασιατικές αγορές στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ οι πωλητές επικράτησαν στην Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v