Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι σε ευρωαγορές & futures Wall

Εντυπωσιακή άνοδος στις ευρωαγορές, με τον Νότο να "ξεσπά" και τις αγορές τόσο της Ισπανίας όσο και της Πορτογαλίας να σημειώνουν εκρηκτικά κέρδη. Ισχυρή άνοδος στα futures Wall Street.

Έκρηξη ανόδου για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την υποχώρησή τους κοντά σε χαμηλό 18 μηνών την περασμένη εβδομάδα.

Η "ασπίδα" ύψους 750 δισ. ευρώ που δημιούργησε η Ε.Ε. για να προστατέψει την ευρωπαϊκή οικονομία και το ευρώ και η ανακοίνωση της ΕΚΤ και κορυφαίων κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης ότι προχωρούν σε αγορές κρατικών ομολόγων ήταν αρκετά για να ανακτηθεί η επενδυτική αισιοδοξία και να ξεκινήσουν οι αγορές μετοχών.

Στο 5,5% τα κέρδη για τον FTSEurofirst 300, ο οποίος διαμορφώνεται στο επίπεδο των 1.021 μονάδων, με τις μετοχές τραπεζών να είναι οι πραγματικοί ηγέτες της ανόδου.

Ο τραπεζικός δείκτης του DJ Stoxx 600 σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 12%. Κέρδη μεταξύ 9,6% και 26,7% για τις μετοχές των Allied Irish Banks, Banco Santander, Standard Chartered, Barclays, Lloyds, Royal Bank of Scotland, Societe Generale και Credit Agricole.

"Η Ευρώπη πήρε την απόφαση-σταθμό να αντικρούσει τις κερδοσκοπικές επιθέσεις ενάντια στο ευρώ και να προσφέρει ηρεμία στις αγορές", τόνισε σε δηλώσεις του στο Reuters ο κ. Klaus Wiener, ερευνητής της Generali Investments.

Άμεση η θετική αντίδραση και του ευρώ, το οποίο ενισχύεται άνω του 2% έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας το 1,30 δολάριο ανά ευρώ κι επίσης διαμορφώνεται σε υψηλό σχεδόν 18 μηνών έναντι του γεν.

Η διάθεση ανάληψης ρίσκου εντυπωσιακή, με τον δείκτη VDAX-NEW (ο οποίος υπολογίζει τη μεταβλητότητα στον DAX 30) να υποχωρεί κατά 11%.

Ισχυρά τα κέρδη τόσο για τον πετρελαϊκό κλάδο όσο και για τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων, οι οποίοι αντιδρούν στην ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου και βασικών μετάλλων. Στον αντίποδα, πτώση κοντά στο 2% καταγράφει ο χρυσός.

Ασυγκράτητη η αγορά της Ισπανίας, με τον βασικό δείκτη IBEX να ενισχύεται κατά 12% και να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 10.149,7 μονάδων. Ανάλογη η εικόνα και στην αγορά της Πορτογαλίας, όπου ο PSI 20 σημειώνει κέρδη 9,6% στις 7.262,41 μονάδες.

Σταθερά σε τροχιά ισχυρής ανόδου οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές: ο DAX 30 ενισχύεται κατά 3,8% στις 5.973,94 μονάδες, ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη της τάξης του 4,9% στις 5.377,08 μονάδες, ενώ κατά 8,5% υψηλότερα κινείται ο CAC 40 στις 3.683,05 μονάδες.

Ράλι καταγράφεται αυτήν την ώρα και στα futures της Wall Street. Άνοδος 3,8% για τον Dow Jones, κέρδη 4,7% για τον S&P 500, ενώ κατά 4,6% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v