Ελλάδα-Βρετανία πιέζουν την Ευρώπη

Οι φόβοι μετάστασης της ελληνικής κρίσης, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη αποτυχία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης στη Βρετανία, οδηγούν σε πτώση τις ευρωαγορές. Πιέσεις στην Ασία, με απώλειες 3% για Nikkei.

Όσο ο μηχανισμός για στήριξη της Ελλάδας δεν ενεργοποιείται τόσο αυξάνεται η αβεβαιότητα των επενδυτών στις διεθνείς αγορές, οι οποίοι φοβούνται όχι μόνο μετάσταση της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και διάχυσή της στην παγκόσμια οικονομία, με αποτέλεσμα να «ανακοπεί» η ανάκαμψη.

Την ίδια στιγμή, η διαφαινόμενη έλλειψη αυτοδύναμης κυβέρνησης στη Βρετανία «σκοτεινιάζει» ακόμη περισσότερο τις επενδυτικές διαθέσεις, παρά το γεγονός ότι στην Ευρώπη -τουλάχιστον προς το παρόν- δεν εμφανίζονται αντιδράσεις πανικού ανάλογες με αυτές που επικράτησαν χθες στη Wall Street.

Πάντως ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στο στόχαστρο των επενδυτικών ρευστοποιήσεων, με τη μετοχή της Credit Agricole να υποχωρεί κατά 4,7% και της Societe Generale να αποδυναμώνεται κατά 4%. Απώλειες μεταξύ 2,8% και 5,6% για τους τίτλους των Barclays, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas και Lloyds.

«Έχει καταστεί σαφές ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να διορθωθεί η κατάσταση», τονίζει στο Reuters ο κ. Tammo Greetfeld, αναλυτής της UniCredit.

Ισχυρές οι πιέσεις για την αγορά της Ισπανίας, με τον IBEX να υποχωρεί κατά 2,2%, ενώ 1,1% χαμηλότερα κινείται ο πορτογαλικός PSI 20. Πτώση 3% για τον FTMIB στο Μιλάνο.

Ανάλογη η εικόνα στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, με τον DAX 30 να αποδυναμώνεται κατά 2,2% στις 5.776,79 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,7% στις 5.170,50 μονάδες και ο CAC 40 κινείται κατά 3,2% χαμηλότερα στις 3.442,82 μονάδες.

Σε πορεία υποχώρησης και οι ασιατικές αγορές, αν και οι επενδυτές έδειξαν αυτοσυγκράτηση και δεν ακολούθησαν το παράδειγμα των «συναδέλφων» τους στη Wall Street η οποία υποχώρησε άνω του 3% στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v