Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επενδυτές "θυμήθηκαν" την ελληνική κρίση

Η ελληνική κρίση και ο φόβος μετάστασής της σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης επανήλθε στο προσκήνιο της επενδυτικής προσοχής, με αποτέλεσμα σημαντικές πιέσεις τόσο στις ευρωαγορές όσο και στα futures της Wall.

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επανήλθαν οι φόβοι για την πορεία της ελληνικής κρίσης αλλά και την μετάστασή της σε άλλες αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.

Η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας κ. Rainer Bruederle ότι το «πακέτο» βοήθειας των 110 δισ. ευρώ από ευρωζώνη και ΔΝΤ πιθανόν να μην είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας, αλλά και η εκτίμηση της Moody’s ότι η οικονομική στήριξη της χώρας δεν αποτελεί την «απόλυτη λύση» για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, επαναφέρει τις επενδυτικές ανησυχίες.

Αποτέλεσμα η πτώση κατά 1,3% του FTSEurofirst 300, ο οποίος διαμορφώνεται στο επίπεδο των 1.050,61 μονάδων. Ο δείκτης έχει χάσει 5,4% κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων, λόγω των ανησυχιών για τα χρέη των χωρών της ευρωζώνης.

Ιδιαίτερα ισχυρές οι πιέσεις για την ισπανική αγορά, με τον δείκτη IBEX να υποχωρεί κατά 2,79% στο επίπεδο των 10.132,1 μονάδων, με «βαρίδι» τον τραπεζικό κλάδο, όπου η μετοχή της Banco Santander καταγράφει απώλειες 4,8%, ενώ της BBVA υποχωρεί κατά 5%. Ανάλογη η εικόνα και για την αγορά της Πορτογαλίας, με τον δείκτη PSI 20 να αποδυναμώνεται κατά 2,09% στις 7.255,04 μονάδες.

Εν γένει πτωτική η πορεία του τραπεζικού κλάδου, με την BNP Paribas να αποδυναμώνεται κατά 2% και την Credit Suisse να αποδυναμώνεται κατά 4,7%. Ακόμη και η UBS «γύρισε» αρνητικά με απώλειες 1,7%, ενώ είχε φθάσει να ενισχύεται έως και 2%, καθώς ανακοίνωσε ιδιαίτερα θετικά μεγέθη α’ τριμήνου.

Απώλειες 0,83% για τον DAX 30 στις 6.115,89 μονάδες, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται κατά 1,01% στις 5.497,02 μονάδες, ενώ κατά 1,43% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40 στις 3.773,76 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις, αυτήν την ώρα, στα futures της Wall Street. Απώλειες μεταξύ 0,3 % και 0,4% για τους Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο αλλά και για τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα τον ίδιο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v