Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ελεγχόμενη» πτώση στην Ευρώπη

Παραμένουν σε πτωτική τροχιά οι ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση το ισπανικό χρηματιστήριο το οποίο κινείται ανοδικά με κέρδη 1,7%. Θετική εικόνα στα futures Wall, εν αναμονή αμερικανικής ανεργίας και Eurogroup.

Σε χαμηλό τριών μηνών οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά με την πτώση τους να είναι αρκετά ελεγχόμενη και να μην εμφανίζει ενδείξεις επενδυτικού πανικού.

Οι φόβοι των επενδυτών για διάχυση της ελληνικής κρίσης και σε άλλες χώρες της Ευρώπης παραμένουν, ενώ όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα στη σύνοδο του Eurogroup όπου θα πραγματοποιηθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας αλλά θα καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα «παροχής» των απαραίτητων κεφαλαίων προς την χώρα.

Παράλληλα το βέβαιο αρνητικό αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών, καθώς βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, πλήττει κυρίως τη βρετανική αγορά αλλά και την στερλίνα.

Πτωτικές τάσεις για τις μετοχές πετρελαϊκών ομίλων, με τους τίτλους των BP, BG Group, Tullow Oil, Repsol, Total και Statoil Hydro να υποχωρούν μεταξύ 1% και 2,5%.

«Μαζεύουν» αρκετά τις απώλειές τους οι τραπεζικές μετοχές, με τους τίτλους των Barclays, Lloyds και Societe Generale να υποχωρούν από 0,6% έως 3%, ενώ αντίθετα άνοδο 4,3% σημειώνει η HSBC, μετά την ανακοίνωση κερδών για τη μονάδα που διαθέτει στις ΗΠΑ.

«Διαφοροποιεί» τη θέση του από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές το ισπανικό χρηματιστήριο, με τον δείκτη IBEX να ενισχύεται κατά 1,79% στις 9.531,30 μονάδες, μετά την ανακοίνωση ότι η ισπανική οικονομία εξήλθε –έστω και με οριακή ανάπτυξη 0,1%- από την ύφεση στο α’ τρίμηνο του 2010.

Πτώση 0,89% για τον DAX 30 στις 5.855,44 μονάδες, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται κατά 0,5% στις 5.232,43 μονάδες, ενώ ισχυρότερες είναι οι πιέσεις για τον γαλλικό CAC 40, ο οποίος υποχωρεί 1,43% στις 3.505,12 μονάδες. Απώλειες 0,39% για τον PSI 20 στην αγορά της Πορτογαλίας στις 6.798,22 μονάδες.

Θετική εικόνα, αυτήν την ώρα, για τα futures της Wall Street. Κέρδη 0,6% για τον Dow Jones, άνοδος 0,7% για S&P 500, ενώ κατά 0,5% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, με πρόβλεψη ότι παρέμεινε αμετάβλητη στο 9,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v