Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MS: Τείνει σε κοινή δημοσιονομική πολιτική η ΕΕ

Η συμφωνία της Ε.Ε. την Κυριακή αποτελεί το πρώτο βήμα μετατροπής της νομισματικής ένωσης σε δημοσιονομική, τονίζει η Morgan Stanley σε έκθεσή της. Μεγαλύτερο των εκτιμήσεων το "πακέτο" διάσωσης του ευρώ. 

MS: Τείνει σε κοινή δημοσιονομική πολιτική η ΕΕ
Η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. την Κυριακή αποτελεί το πρώτο βήμα μετατροπής της νομισματικής ένωσης σε δημοσιονομική, τονίζει η Morgan Stanley σε έκθεσή της.  

Η M.S. υπογραμμίζει ότι τα κεφάλαια που θέτει η Ε.Ε. για την προστασία του ενιαίου νομίσματος και των χωρών της ευρωζώνης, στα 500 δισ. ευρώ, είναι περισσότερα των εκτιμήσεων

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, τονίζει ότι οι ενέργειες της κεντρικής τράπεζας πιθανότατα δεν ευθυγραμμίζονται με τις προσδοκίες. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι με την απόφασή της να ανοίξει τον δρόμο σε αγορές ομολόγων η ΕΚΤ προχωρά "ένα βήμα παραπάνω".  

Παράλληλα, προειδοποιεί ότι εάν η έκτακτη ρευστότητα δεν συνοδευτεί από επιθετικά μέτρα λιτότητας, τα υποβόσκοντα προβλήματα θα παραμείνουν και ενδεχομένως να διαχυθούν στον πυρήνα της ευρωζώνης.

Είναι ξεκάθαρο ότι το "πακέτο" της Ε.Ε. θα στηρίξει τις αγορές ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης για κάποιο διάστημα και θα ανακουφίσει τις αγορές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας για το υπόλοιπο του έτους και περαιτέρω, αναφέρει η M.S. Επιπρόσθετα, τονίζει ο οίκος, η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, εάν χρειαστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v