Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κλοιό πιέσεων οι ευρωαγορές

Συνεχίζονται οι πιέσεις, αν και ελαφρώς ηπιότερες, στις ευρωπαϊκές μετοχές, στον απόηχο της υποβάθμιση Ελλάδας-Πορτογαλίας. Υψηλές απώλειες για Ισπανία-Πορτογαλία. Στο στόχαστρο οι τράπεζες.

Πτώση σε μετοχές και εμπορεύματα, περαιτέρω διεύρυνση σε spreads ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων, διαμόρφωση σε υψηλά επίπεδα στα CDSs των 5ετών ομολόγων των δύο χωρών. Αυτό είναι το σκηνικό στις διεθνείς αγορές, με τον μόνο που εξέρχεται «νικητής» να είναι η μεταβλητότητα, καθώς ο δείκτης VDAX-NEW, που «μετρά» τη μεταβλητότητα στον DAX 30 ενισχύθηκε έως και 13%.

Απώλειες 1,3% για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI World, με το πορτογαλικό χρηματιστήριο να φθάνει να χάνει έως και 6%, αν και κατορθώνει να «μαζέψει» σημαντικό μέρος των απωλειών του. Ο δείκτης PSI 20 υποχωρεί κατά 2,05% στο επίπεδο των 7.005,68 μονάδων. «Μαζεύει» τις απώλειές του και ο ισπανικός IBEX, ο οποίος υποχωρεί 1,82% στις 10.289,9 μονάδες.

Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας κ. Wolfgang Schauble, του προέδρου της ΕΚΤ κ. Jean-Claude Trichet και του διευθυντή του ΔΝΤ κ. Dominique Strauss-Kahn. Οι κ. Trichet και Strauss-Kahn επισκέφθηκαν το Βερολίνο προκειμένου να ενημερώσουν το γερμανικό κοινοβούλιο για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν και δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου κ. Angela Merkel για το ελληνικό θέμα στις 17.45 ώρα Ελλάδος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Angel Gurria δεν δίστασε να παρομοιάσει την μετάσταση της ελληνικής κρίσης με τον… ιό Ebola. «Δεν πρόκειται για μετάσταση, η μετάσταση έχει, ήδη, γίνει. Πρόκειται για κάτι σαν τον ιό Ebola. Όταν ανακαλύψεις ότι τον έχεις το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ακρωτηριάσεις κάποιο τμήμα σου για να σωθείς».

Πτώση 1,3% για τον DAX 30 στο επίπεδο των 6.079,89 μονάδων, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται κατά 0,37% στις 5.582,72 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 1,2% χαμηλότερα στις 3.795,64 μονάδες.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν, αυτήν την ώρα, στα futures της Wall Street. Απώλειες 0,06% για Dow Jones, πτώση 0,04% για S&P 500, ενώ κατά 0,04% υψηλότερα κινείται ο Nasdaq.

Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή και της ανακοίνωσης της Fed, η οποία ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της. Δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στα αμερικανικά επιτόκια, τα οποία θα παραμείνουν σε εύρος 0% έως 0,25%. Η Fed δημοσιοποιεί την απόφασή της στις 21.00 ώρα Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v