Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλό 7 εβδομάδων για Ευρώπη

Σε χαμηλό επτά μηνών οι αγορές της Ευρώπης, με τις τράπεζες να βυθίζονται και τον δείκτη μεταβλητότητας VDAX-NEW να αγγίζει υψηλό 11 εβδομάδων. Ξεπούλημα πορτογαλικών τραπεζών.

Ράλι μεταβλητότητας και βύθιση μετοχών είναι το βασικό χαρακτηριστικό στις σημερινές συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών αγορών, με τους δείκτες να καταγράφουν την ισχυρότερη πτώση τους σε διάστημα επτά εβδομάδων.

Στον αντίποδα ράλι καταγράφει ο δείκτης VDAX-NEW, ο οποίος καταγράφει την μεταβλητότητα στον δείκτη DAX 30, καθώς ενισχύεται κατά 13% φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο έντεκα εβδομάδων. Όσο πιο υψηλά διαμορφώνεται ο εν λόγω δείκτης, τόσο περισσότερο υποχωρεί η διάθεση των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκο.

Οι μεγαλύτερες απώλειες –μάλλον φυσιολογική συνέπεια- στις μετοχές τραπεζικών ομίλων, με τον τραπεζικό δείκτη του Stoxx Europe 600 να υποχωρεί κατά 2,5%. Απώλειες μεταξύ 2,4% και 5,7% για τους τίτλους των Lloyds, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole. Απώλειες άνω του 6% για τη μετοχή της ING, λόγω των φόβων για πλήγμα από την έκθεση σε ελληνικά ομόλογα.

«Οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας αυξάνονται όχι ανά ημέρα αλλά ανά ώρα. Εάν ΔΝΤ και ευρωζώνη δεν εμφανίσουν σύντομα κάποια λύση, τότε βλέπω τις αγορές να υποχωρούν με ισχυρότερους και ταχύτερους ρυθμούς», υποστηρίζει στο Reuters ο κ. Koen De Leus, οικονομολόγος στην KBC Securities.

Σε ελεύθερη πτώση η αγορά της Πορτογαλίας, με τον δείκτη PSI 20 να υποχωρεί 5,9%, καθώς οι μετοχές των τραπεζών Banco Espirito Santo, Banco Bpi και Banco Commercial Portugues υποχωρούν από 5,9% έως 10,1%. Ισχυρές οι πιέσεις και στο χρηματιστήριο της Ισπανίας, με τον IBEX να αποδυναμώνεται κατά 2,8%.

Απώλειες 1,73% για DAX 30 στις 6.052,82 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί κατά 0,94% στις 5.550,79 μονάδες και τον CAC 40 να αποδυναμώνεται κατά 1,97% στις 3.769,01 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v