Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις εν αναμονή ΕΚΤ-BoE στην Ευρώπη

Πτωτική κίνηση για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες βρίσκονται εν αναμονή των συνεδριάσεων ΕΚΤ και Bank of England για το μέλλον των έκτακτων μέτρων στήριξης των δύο τραπεζών. Απώλειες 1,05% για Nikkei στην Ασία.

Με το βλέμμα στραμμένο στις συνεδριάσεις των Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Bank of England βρίσκονται οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές.

Αν και έχει προεξοφληθεί η διατήρηση αμετάβλητων των βασικών επιτοκίων τόσο σε ευρωζώνη όσο και σε Βρετανία, οι επενδυτές αναμένουν τις δηλώσεις των δύο τραπεζών σχετικά με τα έκτακτα μέτρα στήριξης και τυχόν το χρονοδιάγραμμα απόσυρσής τους.

Η ΕΚΤ συγκεντρώνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός αδύναμης ανάπτυξης στην ευρωζώνη αλλά και ελληνικής κρίσης «δένει τα χέρια» του κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ και αναγκάζει τόσο τον ίδιο όσο και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ να παρατείνουν τα έκτακτα μέτρα στήριξης, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της BoE και το συνοδευτικό κείμενο αυτής δημοσιοποιούνται στις 14.00 ώρα Ελλάδος, ενώ η ΕΚΤ ανακοινώνει στις 14.45 ώρα Ελλάδος και ακολουθεί στις 15.30 ώρα Ελλάδος η καθιερωμένη συνέντευξη του κ. Τρισέ.

Οι επενδυτές αναμένουν, επίσης, και τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο δ’ τρίμηνο του 2009, με πρόβλεψη συρρίκνωσης της οικονομίας κατά 2,1% σε ετήσια βάση.

Σε ό,τι αφορά την «απτή» πραγματικότητα των αγορών, οι πτωτικές τάσεις αποδίδονται τόσο στην υποχώρηση των μεταλλευτικών εταιριών, όσο και στις επιλεκτικές ρευστοποιήσεις κερδών στις οποίες προχωρούν οι επενδυτές.

Ο DAX 30 αποδυναμώνεται κατά 0,8% στις 5.773,65 μονάδες, με τον FTSE 100 να σημειώνει απώλειες 0,5% στις 5.503,65 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 0,8% χαμηλότερα στο επίπεδο των 3.812,65 μονάδων.

Σημαντικές πιέσεις για τις αγορές της Ασίας, μετά την πρόβλεψη ότι θα υπάρξει χαλάρωση του τραπεζικού δανεισμού στην Κίνα, ενώ σταθεροποιητική πορεία ακολούθησε η Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v