Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προτάσεις στην ΕΚΤ για τη ρευστότητα

Κρίσιμη η αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται να εξεταστούν προτάσεις για τη ρευστότητα στην ευρωζώνη. Τα σενάρια για τις εγγυήσεις. Πώς αναμένεται να επηρεαστούν οι ελληνικές τράπεζες.

Προτάσεις στην ΕΚΤ για τη ρευστότητα
Διχασμένοι είναι οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης για το εάν θα λάβουν μέτρα ώστε να βοηθήσουν έμμεσα χώρες όπως η Ελλάδα.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, κ. Γιούρκεν Σταρκ, κατά την παραμονή του στην Ελλάδα ενημερώθηκε ότι οι τράπεζες της χώρας μπορεί μεν να μην έχουν πρόβλημα να δανείζονται overnight, όμως αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον μεσομακροπρόθεσμο δανεισμό.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από τη Φρανκφούρτη, στο τραπέζι των συζητήσεων αύριο (κατά την τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική) θα πέσει η πρόταση για αύξηση των επιλογών εγγυήσεων που διαθέτει η ευρωτράπεζα ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση τραπεζών στην άντληση ρευστότητας.

Η κεντρική ιδέα της πρότασης είναι η ΕΚΤ να επαναδανείζει στις τράπεζες μερικά από τα κεκαλυμμένα ομόλογα που εξαγόραζε από αυτές τους τελεταίους μήνες, για να τους δώσει χρήμα. Οι τράπεζες, με τη σειρά τους, θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση για να δανειστούν τα κονδύλια που χρειάζονται.

Οι προτάσεις αυτές συζητούνται στη λογική ότι η πλειονότητα των μελών της ΕΚΤ θεωρεί ότι η απόσυρση της πλεονάζουσας ρευστότητας πρέπει να προχωρήσει, όπως έχει ανακοινωθεί και παρά τις ανισορροπίες που παρουσιάζει η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

"Ο τελικός στόχος παραμένει να επανέλθουμε στις τακτικές εβδομαδιαίες και μηνιαίες δημοπρασίες, προς το παρόν όμως δεν διαβλέπω λόγο είτε να επισπεύσουμε είτε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία", αναφέρει παράγοντας από τη Φρανκφούρτη

Η στρατηγική της ΕΚΤ παραμένει να υπάρξει σταδιακή μείωση της ρευστότητας καθώς θα βλέπει βελτίωση των συνθηκών στις χρηματαγορές και χρηματοδότηση των αγορών μέσω της διατραπεζικής αγοράς.

Βέβαια, στην πράξη, ο επαναδανεισμός των κεκαλυμμένων ομολόγων λίγο θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες αφού ελάχιστες είναι αυτές που είχαν εξαρχής χρησιμοποιήσει τη μέθοδο αυτή για να αντλήσουν ρευστότητα. Πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι συνολικά μόλις 40 δισ. ευρώ είναι το ύψος των κεκαλυμμένων ομολόγων στη φαρέτρα της ΕΚΤ από τράπεζες της ευρωζώνης.

Αύριο οι αγορές αναμένουν ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, θα ανακοινώσει ότι η παραχώρηση απεριόριστης ρευστότητας με σταθερό επιτόκιο θα παραμείνει στην εβδομαδιαία ατζέντα της. Αναμένουν επίσης ότι ο κ.Τρισέ θα δώσει κάποια ένδειξη πως η τράπεζα κατανοεί την ανάγκη για ομαλή μετάβαση στην προ της κρίσεως κατάσταση και όταν την 1η Ιουλίου οι τράπεζες θα πρέπει δώσουν πίσω τα 442 δισεκατομμύρια ευρώ που δανείστηκαν από τον περασμένο Ιούνιο και κάποια στιγμή θα ανακοινωθεί ανάλογο σχέδιο.

Οι σκληροπυρηνικοί του συμβουλίου, από την άλλη, με ηγέτη τον ισχυρό άνδρα της Μπούντεσμπανκ, κ. Άξελ Βέμπερ, επιθυμούν τη σύσφιγξη των όρων δημοπρασιών μεγαλύτερης διάρκειας ίσως και από τις 31 Μαρτίου όπου θα πραγματοποιηθεί η τελευταία 6μηνης διάρκειας.

Επιθυμούν επίσης να επανέλθει ο διαγωνισμός στις δημοπρασίες τρίμηνης διάρκειας, αν και εδώ συναντούν τη σθεναρή αντίσταση των κεντρικών τραπεζιτών του Νότου (Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου, Πορτογαλίας).

Προς το παρόν, δεν γίνεται ούτε λόγος να "πειραχτεί" η μηνιαία δημοπρασία με σταθερό επιτόκιο και μάλιστα υπάρχει πρόταση να παραμείνει η μηνιαία αυτή διαδικασία ως μόνιμο εργαλείο στη μετά την κρίση εποχή, με ασφαλώς πιο ανταγωνιστική διαδικασία και κυμαινόμενο επιτόκιο.

Όλες οι προτάσεις θα τεθούν επί τάπητος αύριο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική. Οι αγορές θεωρούν ότι οποιαδήποτε απόφαση για αύξηση των επιτοκίων δεν θα παρθεί πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 για τέσσερις λόγους:

1. Ο μέσος πληθωρισμός στην ευρωζώνη εξακολουθεί να κινείται σαφώς πιο κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ ως συμβατό με τη σταθερότητα των τιμών.

2. Η ανάκαμψη της ευρωζώνης και της Ε.Ε. γενικότερα παρουσιάζει ανισορροπίες που κάνουν επισφαλείς οποιεσδήποτε μεσομακροπρόθεσμες εκτιμήσεις.

3. Η ραγδαία αύξηση του δημόσιου χρέους στις μισές χώρες της Ε.Ε. θα επιβαρυνόταν ακόμα περισσότερο με αυξήσεις των επιτοκίων.

4. Η κατάσταση στη διατραπεζική αγορά εμπεριέχει ρίσκα και πολλές τράπεζες ακόμα εξαρτώνται από τις δημοπρασίες της ΕΚΤ για ρευστότητα με χαμηλά επιτόκια.

Τόσο οι αγορές όσο και οι διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι η Ευρωτράπεζα θα ολοκληρώσει πρώτα το πρόγραμμα απορρόφησης της ρευστότητας από την αγορά και μετά θα προχωρήσει σε σύσφιγξη της νομισματικής της πολιτικής. Αν και αξιωματούχοι της ΕΚΤ δηλώνουν επισήμως ότι οι δύο διαδικασίες μπορούν να τρέξουν παράλληλα, δύσκολα θα αποφασιστεί αύξηση των επιτοκίων πριν σιγουρευτεί η σταθεροποίηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v