Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Goldman "προσγειώνει" τις ευρωαγορές

H Goldman Sachs κατόρθωσε να ξεπεράσει τις προβλέψεις, αλλά δεν ικανοποίησε την αγορά με τα μεγέθη γ’ τριμήνου, με αποτέλεσμα την αρνητική στροφή τόσο των ευρωαγορών όσο και των futures της Wall.

Αρνητική στροφή για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες είχα κατακτήσει νωρίτερα υψηλό 12 μηνών, μετά την ανακοίνωση των μεγεθών γ’ τριμήνου της Goldman Sachs.

Ο κορυφαίος αμερικανικός χρηματοοικονομικός όμιλος κατόρθωσε, μεν, να ξεπεράσει τις προβλέψεις, αλλά η ενίσχυση της κερδοφορίας του αποδίδεται κατά κύριο λόγω στα έσοδα από επενδύσεις στις ομολογιακές αγορές. Παράλληλα η «εκρηκτική» πορεία των κεφαλαίων που διατηρεί προκειμένου να αποδώσει πλουσιοπάροχα μπόνους στα στελέχη του –φθάνουν στα 16,7 δισ. δολάρια από την αρχή του 2009- αποτελεί μάλλον «κόκκινο πανί» και για τους επενδυτές.

Η ανακοίνωση της Goldman ήταν αρκετή για να αντιστρέψει το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες στράφηκαν σε αρνητική τροχιά, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές τραπεζικών ομίλων εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά.

Η Citi ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 101 εκατ. δολάρια στο Q3 με ζημιές ανά μετοχή 27 σεντς και έσοδα 20,4 δισ. δολάρια, με τη μετοχή της να υποχωρεί 4% στις ενδοσυνεδριακές συναλλαγές.      

Πάντως σε «διαδικασία» ανόδου διατηρούνται οι αναδυόμενες αγορές από την Σαγκάη έως την Κωνσταντινούπολη, με τον MSCI Αναδυόμενων αγορών να ενισχύεται κατά 0,4%. Θετική επίδραση στις αναδυόμενες τόσο τα καλά οικονομικά μεγέθη εταιριών όπως οι JPMorgan και Intel, όσο και η επιστροφή σε ανοδική πορεία των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα τον Σεπτέμβριο.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους ο FTSEurofirst 300 σημειώνει απώλειες 0,3%, ενώ, ενδοσυνεδριακά, είχε αγγίξει το επίπεδο των 1.022,26 μονάδων, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Οκτωβρίου 2008. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 58% από το ιστορικό χαμηλό που είχε αγγίξει τις αρχές Μαρτίου 2009.

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων ο τίτλος της Nokia, με τις απώλειες να πλησιάζουν το 7%, καθώς ο όμιλος ανακοίνωσε ζημίες για το γ’ τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές είχαν προβλέψει ενίσχυση κερδών.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 υποχωρεί 0,32% στις 5.835 μονάδες, με τον FTSE 100 να σημειώνει απώλειες 0,34% στις 5.238 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 0,02% χαμηλότερα στις 3.881 μονάδες.

Σε αρνητική πορεία τα futures της Wall Street, μετά την ανακοίνωση των μεγεθών γ’ τριμήνου της Goldman Sachs, τα οποία αν και ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων δεν φαίνεται να ικανοποιούν την αγορά. Απώλειες 0,23% για Dow Jones, πλησίον του 0,36% για S&P 500, ενώ κατά 0,4% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας, τον δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας Ν. Υόρκης και των στοιχείων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Φιλαδέλφεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v