Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές διακυμάνσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, αν και εξαιρετικά ήπια, πιεζόμενες από τους δεικτοβαρείς ενεργειακούς τίτλους, καθώς ο «μαύρος χρυσός» παραμένει σε τροχιά υποχώρησης.

Πορεία υποχώρησης για τις ευρωπαϊκές αγορές με τον πετρελαϊκό κλάδο να αποτελεί το βασικό «βαρίδι», καθώς η τιμή του μαύρου χρυσού υποχωρεί και οι επενδυτές προχωρούν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις.

Απώλειες μεταξύ 0,7% και 1% για τους τίτλους των Total, Royal Dutch Shell, BP και Repsol. Στον αντίποδα σε θετική τροχιά κινείται ο κλάδος πρώτων υλών με τις μετοχές των Anglo American, Antofagasta, BHP Billiton, Lonmin, Rio Tinto, Vedanta και Xstrata να ενισχύονται μεταξύ 1,45 και 2,1%, καθώς οι τιμές των βασικών μετάλλων παραμένουν σε τροχιά ενίσχυσης.

Αρνητική επίδραση στις επενδυτικές διαθέσεις προκαλεί και η πρόβλεψη του κ. Nouriel Roubini ότι οι αγορές θα διορθώσουν εντός των επόμενων μηνών, καθώς «έτρεξαν πολύ γρήγορα, πολύ υψηλά και πολύ πρόωρα».

Αντίθετα σημαντική στήριξη στις αγορές προσέφερε η ανάκαμψη του δείκτη PMI υπηρεσιών στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο υψηλότερα του αναμενόμενου από τους αναλυτές. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες.

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις 17.00 ώρα Ελλάδας και στην ανακοίνωση των στοιχείων  για την πορεία του δείκτη ISM κλάδου υπηρεσιών στις ΗΠΑ για τον ίδιο μήνα, με εκτίμηση ότι έχει ενισχυθεί στις 50 μονάδες έναντι 48,4 που ήταν τον Αύγουστο.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 υποχωρεί κατά 0,06% στις 5464 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,02% στις 4987 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται κατά 0,22% χαμηλότερα στο επίπεδο των 3641 μονάδων.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στις ασιατικές αγορές, με εξαίρεση αυτήν της Κίνας. Ήπιες απώλειες για την Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v