Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο, γεωπολιτικό ρίσκο «ρίχνουν» την Ευρώπη

Η υποχώρηση πετρελαίου σε συνδυασμό με την επιστροφή του γεωπολιτικού ρίσκου, λόγω Β. Κορέας αλλά και τα δυσμενή στοιχεία για την γερμανική οικονομία, οδηγούν σε πτωτική τροχιά τις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές.

Πτώση πετρελαίου, αδιάλλακτη στάση από τη Β. Κορέα αλλά και συρρίκνωση 3,8% του γερμανικού ΑΕΠ στο α’ τρίμηνο, αποτελούν τα τρία «βαρίδια» των ευρωπαϊκών αγορών στη σημερινή συνεδρίαση, με το χρηματιστήριο του Λονδίνου να επιστρέφει σε «ενεργό δράση», μετά την αργία της Δευτέρας.

Σημαντικές οι πιέσεις για τις μετοχές πετρελαϊκών ομίλων, με την BP να υποχωρεί 1,6% και τις μετοχές των Royal Dutch Shell και Total να αποδυναμώνονται υψηλότερα του 1%.

Ισχυρές πιέσεις, με απώλειες υψηλότερες του 6% για την Danone, μετά την ανακοίνωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους τριών δισ. ευρώ, ενώ πτώση 2,8% σημειώνει η μετοχή της Rio Tinto, μετά την ανακοίνωση για μείωση της τιμής πώλησης σιδηρομεταλλεύματος κατά 33%.

Αποδυνάμωση 3,7% για τον τίτλο της Porsche, μετά από δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο υποστηρίζει ότι ο όμιλος κινδυνεύει να χάσει δεκάδες δισ. ευρώ, λόγω αδυναμίας εκτέλεσης options της VW.

Σαφώς δυσμενής εξέλιξη για τις αγορές αποτελεί και η ανακοίνωση από την γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis, για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας 3,8% στο α’ τρίμηνο του 2009.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX30 υποχωρεί 1,35% στις 4.851 μονάδες, με τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 0,8% στις 4.330 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 1,3% χαμηλότερα στις 3.193 μονάδες.

Μεικτές στάσεις επικράτησαν στις ασιατικές αγορές, με τη Β. Κορέα να «βαραίνει» τις διαθέσεις των επενδυτών, ενώ κλειστή παρέμεινε, χθες, η αγορά της Wall Street.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v