Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδισμένοι - χαμένοι των τραπεζικών stress tests

Citigroup, GMAC, Regions Financial και SunTrust θεωρούνται οι μεγάλοι "χαμένοι" από τα stress tests της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ J.P. Morgan, Wells Fargo, Morgan Stanley και Goldman Sachs οι μεγάλοι "κερδισμένοι".

Κερδισμένοι - χαμένοι των τραπεζικών stress tests
Η GMAC, η Citigroup, η Regions Financial και η SunTrust Banks πιθανόν να υποστούν τα μεγαλύτερα πλήγματα από τα κυβερνητικά stress tests στις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, αν κρίνουμε από τις προσπάθειες αύξησης των κεφαλαίων στα επίπεδα που απαιτεί η κυβέρνηση.

Παράλληλα, η J.P. Morgan Chase, η Wells Fargo, η Morgan Stanley και η Goldman Sachs θεωρούνται από πολλούς αναλυτές οι "ευνοημένοι" οίκοι των τεστ αντοχής, όπως συμπεραίνει το πρακτορείο Market Watch.

Στις αρχές Μαΐου, η αμερικανική κυβέρνηση παρήγγειλε σε 10 τράπεζες να συγκεντρώσουν 74,6 δισ. δολ. σε μετοχικό κεφάλαιο για να περιχαρακωθούν σε περίπτωση που η οικονομία επιδεινωθεί περισσότερο απ’ όσο αναμένεται στα επόμενα χρόνια. Σε 9 άλλους οίκους δήλωσε ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω κεφάλαια.

Οι 10 τράπεζες που χρειάζονταν περισσότερα κεφάλαια είτε τα έχουν ήδη συγκεντρώσει είτε σκοπεύουν να τα συγκεντρώσουν. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν, η ταχύτητα της εκτέλεσης και η αντίδραση της αγοράς σε αυτές τις προσπάθειες έχουν ήδη αρχίζει να ξεχωρίζουν τους "κερδισμένους" από τους "χαμένους" του κλάδου.

Ένα σημαντικό βαρόμετρο είναι πόση διασπορά έχουν προκαλέσει στους υπάρχοντες μετόχους τα τραπεζικά σχέδια. Η μεγάλη διασπορά θεωρείται αρνητική. Σύμφωνα με έρευνα της Deutsche Bank, οι αμερικανικοί οίκοι συγκεντρώνουν 38 δισ. δολ. σε κοινό μετοχικό κεφάλαιο και οι κάτοχοι μετοχών θα υποστούν κατά μέσο όρο διασπορά 20%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά στη Regions Financial, που θα προκαλέσει διασπορά της τάξης του 42%. Ακολουθεί η SunTrust με 26% και οι KeyCorp και Fifth Third με 20% έκαστη. Οι μετοχές αυτών των 4 τραπεζών έχουν υποχωρήσει 22% τουλάχιστον από τότε που αποκαλύφθηκαν τα stress tests, περισσότερο απ’ όσο των υπολοίπων οίκων.

Η μετοχή της Bank of America επίσης είναι αδύναμη, έχοντας υποχωρήσει 19% στο εξεταζόμενο διάστημα. Από τον οίκο έχει ζητηθεί να αυξήσει τα κεφάλαιά του κατά 33,9 δισ. δολ. Συγκέντρωσε 13,5 δισ. δολ. από πωλήσεις νέων μετοχών και 7,3 δισ. δολ. από πωλήσεις μετοχών που κατέχει στην China Construction Bank. Επιπλέον 10 δισ. δολ. θα προέλθουν από πώληση ενεργητικών και συμμετοχών. Η Bank of America σκέφτεται επίσης να μετατρέψει κάποιες προνομιούχες μετοχές σε κοινές.

Κατά την Deutsche Bank, η διασπορά θα διαμορφωθεί στο 18%. Ωστόσο, η Bank of America έχει τονίσει ότι, από τη θετική πλευρά, μπορεί να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στην κυβέρνηση για στήριξη. Επίσης, άρχισε να συζητά μεθόδους αποπληρωμής των κρατικών κεφαλαίων που έλαβε πέρσι και στις αρχές 2009 από την κυβέρνηση.

Αυτός ο στόχος παραμένει μακρινός για τη Citigroup και την GMAC.

Από τη Citi ζητήθηκε να συγκεντρώσει 5,5 δισ. δολ. ως αποτέλεσμα του stress test. Για να το καταφέρει, η τράπεζα επεκτείνει το σχέδιο μετατροπής προνομιούχων μετοχών σε κοινές. Εάν μετατραπούν όλες οι μετοχές, η κυβέρνηση θα καταλήξει να κατέχει 34% της Citi, ενώ οι υπάρχοντες μέτοχοι θα κατέχουν 24%. Η διασπορά που θα προκληθεί είναι εντός των προβλέψεων της τράπεζας.

Η GMAC, εν τω μεταξύ, υποχρεώνεται να συγκεντρώσει 11,5 δισ. δολ. σε νέα μετοχικά κεφάλαια. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα διαθέσει επιπλέον 7,5 δισ. δολ. στην εταιρία χρηματοδότησης αγοράς αυτοκινήτων, με τη μορφή προνομιούχων μετοχών που θα μετατραπούν αργότερα σε κοινές. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να μετατρέψει δάνειο που είχε δώσει στην General Motors σε κοινές μετοχές της GMAC. Έπειτα από αυτό, η κυβέρνηση θα κατέχει μερίδιο 35,4% στην GMAC, αυξάνοντας τη διασπορά μεταξύ των μετόχων της, στους οποίους περιλαμβάνονται η Cerberus Capital Management και η GM.

Στον αντίποδα, η έκδοση μετοχών 8,6 δισ. δολ. της Wells Fargo προκάλεσε διασπορά περίπου 8%, ενώ της PNC Financial μόλις 3%. Η μετοχή της Wells Fargo έχει υποχωρήσει 1% μετά το stress test και της PNC 6%.

Οι τράπεζες με την καλύτερη χρηματιστηριακή εμφάνιση από τις 7 Μαΐου, που ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, είναι η State Street (+14%), η Morgan Stanley (+6%) και η Goldman Sachs (+3%).

Από τη State Street δεν ζητήθηκε αύξηση κεφαλαίων, αλλά η τράπεζα συγκέντρωσε 2 δισ. δολ. με πωλήσεις κοινών μετοχών για να ξεπληρώσει την κυβέρνηση για τα κεφάλαια που έλαβε πέρσι. Η Goldman συγκέντρωσε 5 δισ. δολ. ενώ η Morgan Stanley 4 δισ. δολ. Και οι δύο προσπαθούν επίσης να ξεπληρώσουν όσα χρωστούν στην κυβέρνηση.

Η Goldman και η Morgan ευνοούνται επίσης από τις προσπάθειες των ανταγωνιστών τους να πωλήσουν μετοχές, καθώς είναι μεγάλοι ανάδοχοι αυτών των εκδόσεων. Από αυτήν την τάση ευνοούνται επίσης η J.P. Morgan Chase και η Bank of America.

Τις περισσότερες αναδοχές μετοχικών εκδόσεων έχει μέχρι στιγμής αναλάβει η Goldman και ακολουθούν η J.P. Morgan, η Morgan Stanley και η Bank of America, σύμφωνα με την Bernstein Research. Οι προμήθειες από αναδοχές θα βοηθήσουν επίσης να αυξηθούν τα έσοδα και να καλυφθούν ενδεχόμενες ζημίες από δάνεια στα ερχόμενα τρίμηνα.

Η Barclays Capital τονίζει επίσης ότι οι J.P. Morgan, Bank of America, Wells και PNC Financial είναι τράπεζες που έχουν ολοκληρώσει μεγάλες εξαγορές άλλων οίκων στους τελευταίους 18 μήνες και έχουν μεγάλες επιχειρήσεις στους χώρους στεγαστικής πίστης (που βιώνουν άνθιση χάρη στις επαναχρηματοδοτήσεις στεγαστικών δανείων σε χαμηλότερα επιτόκια) και αγορών κεφαλαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v