Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Stress test και γρίπη «ρίχνουν» τις αγορές

Η διαρροή κάποιων στοιχείων από το stress test που αφορά Citi και BofA σε συνδυασμό με τους φόβους για πανδημία γρίπης των χοίρων οδηγεί σε ισχυρές απώλειες ευρωαγορές και futures της Wall Street.

Αντιμέτωποι με Συμπληγάδες βρίσκονται οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές. Από τη μία πλευρά ο φόβος για πανδημία της γρίπης των χοίρων –μετά και την αύξηση του επιπέδου συναγερμού από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- και από την άλλη η διαρροή στοιχείων από το stress test για τις Citigroup και Bank of America.

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό «τεστ κόπωσης» στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», το οποίο επικαλείται «μυστικό έγγραφο» της Fed, οι Citi και BofA ενδεχομένως να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια για να στηρίξουν την ρευστότητά τους.

Η παραπάνω είδηση –σημειώνεται ότι η επίσημη ανακοίνωση για το stress test 19 αμερικανικών τραπεζών θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 4 Μαΐου – ήταν αρκετή για να επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το σύνολο του κλάδου και να οδηγήσει χαμηλότερα τους τραπεζικούς τίτλους.

Πτώση 3,95% για την Barclays, στο 2,3% για Royal Bank of Scotland, υψηλότερα του 6% για την Deutsche Bank και παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα α’ τριμήνου ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων της αγοράς. Απώλειες 3,2% για Societe Generale, 3,84% για UBS και στο 2% για Lloyds Group.

Σε ανάλογη πορεία κινούνται οι μετοχές τουριστικών ομίλων, αερομεταφορέων και εταιρειών διοργάνωσης κρουαζιέρων. Πτώση 4,4% για την TUI Travel, στο 2,25% για την Air France-KLM, υψηλότερα του 6% για την Carnival.

Απώλειες 2,3% για τον ευρύτερο δείκτη DJ Stoxx 600 ο οποίος κινείται κοντά στο επίπεδο των 192 μονάδων. Πτώση 2,42% για τον DAX 30 στις 4.572 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 2,04% στις 4.081 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 2,29% χαμηλότερα στις 3.028 μονάδες.

Ανάλογα δυσμενής η εικόνα και για τα futures της Wall Street, τουλάχιστον αυτήν την ώρα. Πτώση 1,40% για Dow Jones, πλησίον του 1,69% για τον S&P 500 και κατά 1,29% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας που καταρτίζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Richmond τον ίδιο μήνα καθώς και του δείκτη κατοικιών S&P/CaseShiller 20 μητροπολιτικών περιοχών για τον Φεβρουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v