Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Alcoa "ρίχνει" τις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας το παράδειγμα Wall Street και Ασίας, με τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων να υποχωρούν λόγω της Alcoa. Πιέσεις και για τον τραπεζικό κλάδο.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι ευρωπαϊκές αγορές, ακολουθώντας το παράδειγμα Wall Street και Ασίας, με τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων να υποχωρούν λόγω της Alcoa.

Η ανακοίνωση νέων ζημιών από τον κορυφαίο μεταλλευτικό όμιλο, για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο και μάλιστα υψηλότερων από τις εκτιμήσεις της αγοράς, επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών για την εταιρική κερδοφορία.

Πάντως οι αναλυτές έχουν, ήδη, προειδοποιήσει ότι το α’ τρίμηνο φέτος δεν θα είναι διόλου ευχάριστο για τις επιχειρήσεις και μάλιστα ανεξαρτήτως κλάδου και όχι μόνο για τράπεζες και ασφαλιστικούς ομίλους.

Όπως είναι φυσικό επί ευρωπαϊκού εδάφους την «αρνητική σκυτάλη» της πτώσης έχουν αναλάβει οι τίτλοι μεταλλευτικών ομίλων, με την Xstrata να υποχωρεί 4,9%, την Anglo American να αποδυναμώνεται 3,4%.

«Συμπαράσταση» στην πτώση και από τους τραπεζικούς ομίλους, με την Societe Generale να σημειώνει απώλειες 4,1% και τη μετοχή της HSBC να υποχωρεί 3,4%.

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται, ως εκ τούτου, οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες με τον DAX 30 να υποχωρεί 0,78% στις 4.292 μονάδες και τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται κατά 0,53% στις 3.909 μονάδες. Ανάλογη εικόνα και στη γαλλική αγορά, όπου ο CAC 40 κινείται 0,77% χαμηλότερα στις 2.880 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το σύνολο των ασιατικών αγορών και αυτές λόγω Alcoa και φόβων για την εταιρική κερδοφορία, με τον Nikkei να υποχωρεί 2,86%.

Σε ανάλογη πορεία κινήθηκε η Wall Street στη συνεδρίαση της Τρίτης, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 2% για τους τρεις βασικούς δείκτες της αμερικανικής αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v