Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στην Ευρώπη-Σταθεροποίηση στα futures

Με «ηγέτες» τις μετοχές μεταλλευτικών ομίλων οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται χαμηλότερα, ενώ αντίθετα σταθεροποιητική πορεία καταγράφουν τα futures της Wall, λόγω και θετικών μακροοικονομικών στοιχείων.

Η ανακοίνωση από την Alcoa ότι θα προχωρήσει σε κάθετη μείωση του μερίσματός της φέτος αλλά και θα μειώσει τις επενδύσεις της, ήταν αρκετή για να καταστήσει δυσχερές το κλίμα για τον κλάδο μετάλλων και να οδηγήσει τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις.

Παράλληλα η δήλωση της Royal Dutch Shell ότι δεν κατόρθωσε να «καλύψει» πλήρως τα αποθέματά της το 2008, δεν ικανοποίησε την αγορά παρά το γεγονός ότι ο όμιλος ανακοίνωσε ότι θα παράσχει –φέτος- συνολικό μέρισμα αξίας 10 δισ. δολαρίων.

Αρνητική η εικόνα και για τον τραπεζικό κλάδο, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι μετά και τα στοιχεία της American Express ότι συνεχώς ενισχύεται ο αριθμός των Αμερικανών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους από πιστωτικές κάρτες.

Οι τρεις παραπάνω ειδήσεις ήταν αρκετές για να αντιστρέψουν το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και να οδηγήσουν χαμηλότερα τους κορυφαίους δείκτες.

Πτώση 1,06% για τον DAX 30 στις 4.001 μονάδες, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 0,85% στις 3.830 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 1,16% χαμηλότερα στο επίπεδο των 2.759 μονάδων.

Αντίθετα –χάρη στα καλά στοιχεία για την πορεία της κατασκευής νέων κατοικιών- ανοδικά κινούνται, αυτήν την ώρα, τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,18%, τον S&P 500 να σημειώνει κέρδη 0,15% και τον Nasdaq να κινείται 0,22% υψηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v