Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στις ευρωαγορές

Πτωτική πορεία μετά από σερί ανοδικών συνεδριάσεων ακολουθούν οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά και την ανακοίνωση της American Express για αύξηση της αδυναμίας αποπληρωμής πιστωτικών καρτών στις ΗΠΑ.

Η ανακοίνωση της American Express για ενίσχυση των Αμερικανών κατόχων πιστωτικών καρτών που δεν κατορθώνουν αποπληρώσουν τα χρέη τους ασκεί πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους και οδηγεί χαμηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές.

Παράλληλα σε τροχιά πτώση κινείται τόσο ο κλάδος μετάλλων όσο και αυτός πετρελαίου, μετά από την κάθετη μείωση μερίσματος της Alcoa και τις όχι και τόσο ευχάριστες εκπλήξεις που επεφύλασσε η Shell στην ετήσια ανασκόπηση της πορείας της για το 2008.

Πλήρης η αντιστροφή της πορείας των τραπεζών, με την Barclays να υποχωρεί 2,6%, την Deutsche Bank να αποδυναμώνεται 1,09%, την BNP Paribas να καταγράφει απώλειες 2,6% και την Credit Suisse να κινείται 1,4% χαμηλότερα.

Στο «κόκκινο» ο κλάδος μετάλλων, με την Anglo American να υποχωρεί 2,25%, την BHP Billiton να αποδυναμώνεται 3,4% και την Rio Tinto να κινείται 3,2% χαμηλότερα. Ίδια «εικόνα» και για τους πετρελαϊκούς ομίλους με την BP να υποχωρεί 1,9% και την Shell να αποδυναμώνεται 2,7%.

Οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί δείκτες κατορθώνουν, πάντως, να καλύψουν σημαντικό μέρος των απωλειών τους, μετά και την ανάκαμψη που σημείωσε ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW στη Γερμανία για τον Μάρτιο.

Πτώση 1,11% για τον DAX 30, ο οποίος κινείται γύρω από τις 4.000 μονάδες, με τον FTSE 100 να περιορίζει τις απώλειές του στο 0,48% στις 3.845 μονάδες και τον CAC 40 να υποχωρεί 0,8% στις 2.769 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v