Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος σε Ευρώπη-futures Wall Street

Με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί δείκτες αλλά και τα futures της Wall Street κινούνται ισχυρά ανοδικά, καθώς εταιρικά μεγέθη και νέα προγράμματα «σωτηρίας» στηρίζουν την ανάκαμψη.

Σε διαδικασία ράλι βρίσκονται οι τίτλοι αρκετών τραπεζικών ομίλων της Ευρώπης, καθώς από τη μία πλευρά οι ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου ήταν αρκούντως ικανοποιητικές, ενώ η Βρετανία φροντίζει να «ανακουφίσει» τις τράπεζές της από επισφαλή δάνεια.

Στα θετικά για τους επενδυτές το γεγονός ότι η UBS (12,5%) φρόντισε να αποπέμψει τον επικεφαλής της και να τον αντικαταστήσει με τον Oswald Gruebel πρώην κορυφαίο στέλεχος της Credit Suisse.

«Οι αγορές φαίνεται να πιστεύουν ότι –σαφώς με κάποια βοήθεια- οι τράπεζες θα κατορθώσουν να σταθούν στα πόδια τους εκ νέου», τονίζει στο Bloomberg, ο Thomas Schudel, διαχειριστής κεφαλαίων της Clariden Leu, με υπό διαχείριση κεφάλαια 120 δισ. δολαρίων.

Σε ασυγκράτητο ράλι επιδίδονται οι μετοχές των Royal Bank of Scotland και Lloyds Group, οι οποίες ενισχύονται 22,9% και 25,4% αντίστοιχα, συμπαρασύροντας σε ανάλογη πορεία και αρκετούς ακόμη τραπεζικούς τίτλους.

Κέρδη 9,2% για την BNP Paribas, πλησίον του 6,3% για Deutsche Bank, στο 5,66% για Dexia, με την Societe Generale να κινείται 5% υψηλότερα και την Credit Suisse να καταγράφει άνοδο 9,1%. Ανάλογη η εικόνα και για τον ασφαλιστικό κλάδο, μετά την ανακοίνωση μεγεθών καλύτερων του αναμενόμενου από την Allianz (10%).

Στο 0,9% η άνοδος για τον ευρύτερο πανευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600, ο οποίος αγγίζει το επίπεδο των 173,82 μονάδων. Σταθερά σε πορεία ισχυρών κερδών κινούνται οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί δείκτες με τον DAX 30 να σημειώνει κέρδη 1,70% στις 3.911 μονάδες, τον FTSE 100 να ενισχύεται 1,57% στις 3.909 μονάδες και τον CAC 40 να κινείται 1,28% υψηλότερα στις 2.731 μονάδες.

Υψηλά κέρδη καταγράφονται, αυτήν την ώρα, και στα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να ενισχύεται 1,50%, τον S&P 500 να κινείται 1,47% υψηλότερα και τον Nasdaq να εμφανίζει κέρδη 1,30%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την πορεία των παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, καθώς και για τις νέες πωλήσεις κατοικιών τον ίδιο μήνα. Επιπρόσθετα ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πορεία των νέων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας.

Στο «στόχαστρο» της επενδυτικής προσοχής και η κατάθεση του προϋπολογισμού για το δημοσιονομικό έτος 2009-2010 από την κυβέρνηση Obama, στο κογκρέσο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v