Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Σφυροκόπημα" τραπεζών στην Ευρώπη

Περιορίζονται οι απώλειες στις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, με τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Σε θετικό έδαφος τα futures της αμερικανικής αγοράς. Πτώση 0,4% για DAX.

Άνευ «φρένου» οι ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον τίτλο της Barclays (-23%) να αποτελεί τον σημερινό αρνητικό πρωταγωνιστή.

Η μετοχή του βρετανικού ομίλου έφθασε να χάνει έως και 35%, έχοντας σημειώσει απώλειες 65% από την αρχή Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί στα 4,5 δισ. στερλίνες (6,2 δισ. δολάρια).

Η πίεση στην Barclays αποδίδεται στην φημολογία που «κατοικεί» στην αγορά και θέλει την τράπεζα να εξαναγκάζεται να κρατικοποιηθεί εάν επιθυμεί να επιβιώσει, δεδομένου ότι προβλέπεται πως θα βρεθεί αντιμέτωπη και με νέες υψηλές απομειώσεις ενεργητικού.

Όμως δεν είναι μόνο η Barclays που βρίσκεται στο «στόχαστρο», αλλά το σύνολο των τραπεζικών μετοχών. Απώλειες 6% για Deutsche Bank, 10,5% για Lloyds Group, 8,8% για BNP Paribas, 7,4% για Commerzbank, ενώ μοναδικός «διασωθείς» ο τίτλος της Royal Bank of Scotland να ενισχύεται 3,8%.

Πτωτική πορεία και για τους τίτλους πετρελαϊκών ομίλων, με την BP να υποχωρεί 3,6% και την Royal Dutch Shell να αποδυναμώνεται 3,4%.

Σε επίπεδο δεικτών ο DAX 30 υποχωρεί κατά 0,4% στις 4.223 μονάδες, με τον FTSE 100 να σημειώνει απώλειες 1,27% στις 4.039 μονάδες, ενώ 1,36% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40 στις 2.885 μονάδες.

Τα futures της αμερικανικής αγοράς προϊδεάζουν για ανάκαμψη των βασικών δεικτών περίπου 1% μετά τις χθεσινές ισχυρότατες απώλειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v