Πιέσεις σε Ευρώπη από Wal-Mart και ευρώ

Η προειδοποίηση της αμερικανικής αλυσίδας Wal-Mart για υποτονικές εορταστικές πωλήσεις, σε συνδυασμό με τη νέα πτώση του δολαρίου, ασκεί σημαντικές πιέσεις στις εξαγωγικές ευρωπαϊκές εταιρίες και οδηγεί τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Η προειδοποίηση της αμερικανικής αλυσίδας λιανικών πωλήσεων Wal-Mart για υποτονικές εορταστικές πωλήσεις, σε συνδυασμό με την πτώση του δολαρίου, άσκησε έντονες πιέσεις στους εξαγωγείς της Ευρώπης.

Οι ευρωαγορές κινούνται το πρωί με πτωτικές τάσεις. Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο σημειώνει απώλειες 0,24%, στις 4.337,4 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη 0,71%, στις 3.847,87 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι 0,61%, στις 3.469,01 μονάδες.

Το δολάριο υποχώρησε σε αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρώ στην Ασία, με πτώση για 4η συνεχόμενη συνεδρίαση. Το 20% των πωλήσεων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατευθύνεται στη Βόρειο Αμερική. Για τη Philips το ποσοστό ανέρχεται στο 48%, ενώ η Ahold πραγματοποιεί το 74% των πωλήσεών της στην αμερικανική αγορά.

Να σημειωθεί ότι η Henkel, που συμφώνησε χθες στην εξαγορά της αμερικανικής Dial, τη μεγαλύτερη εξαγορά της ιστορίας της, ίσως υποστεί υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, εξαιτίας ανησυχιών για το αυξανόμενο χρέος της εξαγοραζόμενης εταιρίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moody’s Investors Service.

Η Henkel φέρει βαθμό Α1, τέσσερις βαθμούς χαμηλότερα από τον καλύτερο βαθμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v