Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση ευρωαγορών λόγω πετρελαίου και τραπεζών

Μετά από ένα υποτονικό πρωινό, οι ευρωαγορές υποχωρούν αισθητά το μεσημέρι, με τον δείκτη DAX να διολισθαίνει 1%, λόγω ανησυχιών για χρεοκοπίες αμερικανικών τραπεζών.

Πτωτικές τάσεις εν μέσω ισχνών όγκων συναλλαγών σημειώνουν οι ευρωαγορές, παρατείνοντας το υποτονικό κλίμα που χαρακτήρισε και τις συναλλαγές σε Wall Street και Ασία.

Η ανάκαμψη στις τιμές καυσίμων περιορίζει τις προοπτικές κερδοφορίας των αεροπορικών και ταξιδιωτικών επιχειρήσεων και των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η Air France-KLM υποχωρεί 1,8% και η Daimler 1%.

Οι πιέσεις επιμένουν στον τραπεζικό κλάδο, κατόπιν φημολογίας ότι η αρμόδια επιτροπή θα προσφύγει σε κρατικό δανεισμό για να καλύψει τις χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ.

Η ελβετική ασφαλιστική Baloise διολισθαίνει 5,4% καθώς τα αποτελέσματά της δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές.

Η βρετανική κατασκευαστική Taylor Wimpey διολισθαίνει 11% κατόπιν ανακοίνωσης ζημιών 2,62 δισ. δολ. στο α΄εξαμήνο.

Στον αντίποδα, η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου επί τρίτη συνεχόμενη ημέρα προσφέρει ώθηση στις ενεργειακές επιχειρήσεις και στήριξη στον δείκτη FTSE στο Λονδίνο.

Η Heineken αντιδρά στην ανακοίνωση αύξησης κερδών α΄εξαμήνου 35%.

Ενδιαφέρον εκδηλώνεται και για την μετοχή της Allianz, που αναμένεται να αποφασίσει μέσα στην εβδομάδα εάν θα πωλήσει την Dresdner Bank στην Commerzbank ή την China Development Bank.

Μετά από ένα σταθεροποιητικό πρωινό, ο δείκτης FTSE υποχωρεί το μεσημέρι 0,52% στις 5.447 μονάδες, ο DAX υποχωρεί 1,07% στις 6.272 μονάδες και ο CAC 1% στις 4.324 μονάδες.

Στις ασιατικές αγορές σημειώθηκε ήπια ανάκαμψη τιμών, με τον δείκτη MSCI Ασίας Ειρηνικού να κλείνει ενισχυμένος 0,5%, χάρη στην εύρωστη κερδοφορία επιχειρήσεων από τον κλάδο εμπορευμάτων και ναυτιλίας. Οι μισές περίπου ασιατικές αγορές ενισχύθηκαν και οι υπόλοιπες υποχώρησαν.

Στη Νέα Υόρκη χθες, επικράτησε σταθεροποιητική εικόνα, μετά από δυο συνεδριάσεις έντονης μεταβλητότητας. Ο Dow Jones έκλεισε τελικώς με άνοδο 0,23%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,15% και ο S&P ενισχύθηκε 0,37%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v