Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διεύρυνση απωλειών για ευρωαγορές-futures

Διευρύνουν τις απώλειές τους ευρωαγορές και παράγωγα της Wall Street, έχοντας να αντιμετωπίσουν σωρεία αρνητικών οικονομικών μεγεθών β’ τριμήνου από εταιρίες που «διαχέονται» σε όλους τους κλάδους.

Διευρύνουν τις απώλειές τους ευρωαγορές και παράγωγα της Wall Street, έχοντας να αντιμετωπίσουν σωρεία αρνητικών οικονομικών μεγεθών β’ τριμήνου από εταιρίες που «διαχέονται» σε όλους τους κλάδους.

Το πρώτο πλήγμα κατάφεραν στις αγορές οι ανακοινώσεις των Vodafone (-15%), Ericsson (-13%) και American Express (-12%, στην αγορά της Γερμανίας), ενώ στο «ίδιο μήκος κύματος» ήταν και τα οικονομικά μεγέθη β’ τριμήνου των DuPont και Wachovia.

Η προειδοποίηση εκ μέρους της Apple, για περιορισμό των περιθωρίων κέρδους στα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες τους, επιτείνει τις πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο.

«Αυτό που αντιμετωπίζει, σήμερα, η αγορά είναι η διαπίστωση ότι η πιστωτική κρίση έχει και «δεύτερο γύρο» αρνητικών επιπτώσεων, πέραν του χρηματοοικονομικού κλάδου», σημειώνει ο Kevin Llilley, διαχειριστής κεφαλαίων της Royal London Asset Management.

Στο 2,2% οι απώλειες για τον DJ Stoxx 600, ο οποίος διαμορφώνεται στο επίπεδο των 276 μονάδων, ενώ σε ανάλογη πορεία κινείται ο DAX 30 με απώλειες 1,30% στις 6.341 μονάδες.

Υποχώρηση 1,90% για τον FTSE 100, στις 5.301 μονάδες, ο οποίος πιέζεται και από την πτωτική τροχιά πετρελαϊκών τίτλων, καθώς η αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου συνεχίζεται. Κατά 1,30% χαμηλότερα κινείται ο CAC 40 στις 4.270 μονάδες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων που καταρτίζουν τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 μειώθηκαν 16% στο β΄τρίμηνο, με πτώση επί 4ο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ τα κέρδη του ευρωπαϊκού Stoxx 600 θα μειωθούν 2,4% στο σύνολο του 2008, με βάση έρευνες του πρακτορείου Bloomberg.

Σανίδα σωτηρίας μπορούν να αποτελέσουν για την αγορά τα οικονομικά μεγέθη β’ τριμήνου της Caterpillar, καθώς ο όμιλος ανακοίνωσε άνοδο 34% στα κέρδη του, χάρη στις δραστηριότητές τους στις αγορές εκτός Β. Αμερικής.

Πτωτικό προοιωνίζεται το «άνοιγμα» για την Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,01%, ενώ σαφώς ισχυρότερες πιέσεις καταγράφονται για Nasdaq και S&P 500, με τις δικές τους απώλειες να αγγίζουν το 1,85%.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον δείκτη μεταποίησης Ιουλίου που καταρτίζει η ομοσπονδιακή τράπεζα του Richmond, καθώς ο πολυαναμενόμενος δείκτης τιμών κατοικιών Μαΐου.

Σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων, το ενδιαφέρον στρέφεται περισσότερο σε αυτές των E*Trade και Yahoo, οι οποίες, όμως, ανακοινώνουν μετά το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v