Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικό «βραχυκύκλωμα» στις αγορές

Οι ανησυχίες για «δεύτερο γύρο» επιπτώσεων της κρίσης με επίκεντρο πλέον τις καταναλωτικές δαπάνες κυριαρχούν στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς American Express, Apple, Ericsson, Vodafone κ.α., ανακοινώνουν αποτελέσματα.

Οι ανησυχίες για «δεύτερο γύρο» επιπτώσεων της κρίσης με επίκεντρο πλέον στις καταναλωτικές δαπάνες κυριαρχεί στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, καθώς κολοσσοί με μεγάλο άνοιγμα στην κατανάλωση όπως American Express, Ericsson και Vodafone Group ανακοινώνουν τα μεγέθη β΄τριμήνου.

Οι ευρωαγορές κινούνται αισθητά χαμηλότερα κατόπιν τεσσάρων κερδοφόρων συνεδριάσεων. Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,28% στις 5.335 μονάδες, ο DAX 0,74% στις 6.377 μονάδες και ο CAC 1% στις 4.283 μονάδες.

Οι προθεσμιακές αγορές προοιωνίζονται πτωτικό άνοιγμα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, με επιπτώσεις από τα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης των Apple, Texas Instr. και AmEx μεταξύ άλλων.

Κρίσιμη θα είναι και η σημερινή συνεδρίαση για τα αποτελέσματα β΄τριμήνου, καθώς ανακοινώνουν μεγέθη οι Caterpillar, UPS, Wachovia, Western Union, XTO Energy και οι E*TRADE και Yahoo μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Από τον χώρο των στατιστικών ανακοινώσεων, θα δημοσιοποιηθεί ο δείκτης τιμών ακινήτων Μαίου και ο δείκτης μεταποίησης Richmond Fed Ιουλίου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων που καταρτίζουν τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 μειώθηκαν 16% στο β΄τρίμηνο, με πτώση επί 4ο συνεχόμενο τρίμηνο, ενώ τα κέρδη του ευρωπαϊκού Stoxx 600 θα μειωθούν 2,4% στο σύνολο του 2008, με βάση έρευνες του πρακτορείου Bloomberg.

Στις ευρωπαϊκές συναλλαγές, τα δυσμενή αποτελέσματα της American Express (-12% στις γερμανικές συναλλαγές) ασκούν πιέσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Η Dexia βυθίζεται 11% κατόπιν ανακοίνωσης της Moody's Investors Service ότι ο βραχίονας ασφάλισης αμερικανικών ομολόγων ίσως απολέσει την κορυφαία βαθμολογία αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Τα μεγαλύτερα πλήγματα υφίστανται οι τεχνολογικές εταιρίες, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα και τις δυσοίωνες προβλέψεις από Ericsson, Vodafone, Apple (-11% στις γερμανικές συναλλαγές) και Texas Instruments.

Η Telefonica βυθίζεται 7,1%.

Η STMicroelectronics διολισθαίνει 5,9% και η Infineon 3,6%.

Η Ericsson (-8,8%) ανακοίνωσε βύθιση κερδών 70% ενώ η Vodafone (-13%), που άνοιξε με κάθετη πτώση 10%, δήλωσε ότι οι ετήσιες πωλήσεις προβλέπεται πλέον να διαμορφωθούν «στο χαμηλότερο σημείο» της στοχευόμενης κλίμακας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v