Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται η ανάκαμψη στις διεθνείς αγορές

Σταθεροποιητικές τάσεις σε υψηλότερα επίπεδα επικρατούν σε Ευρώπη και Ασία, κατόπιν της ανάκαμψης που σημείωσαν οι διεθνείς δείκτες την περασμένη εβδομάδα.

Σταθεροποιητικές τάσεις σε υψηλότερα επίπεδα, στο «μοτίβο» των συνεδριάσεων σε Wall και Ασία, επικρατούν στις ευρωαγορές κατόπιν της ανάκαμψης που σημείωσαν οι διεθνείς δείκτες την περασμένη εβδομάδα.

Το επίκεντρο παραμένει στις επιχειρήσεις εμπορευμάτων, και ειδικά στις μεταλλευτικές, καθώς ο χρυσός ενισχύεται στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων. Θετικά επιδρά και η σύσταση «αγοράς» της Citigroup για τις μετοχές των Anglo American (+1,3%) και Vedanta (+1,6%).

Θετικά αντιδρά και ο φαρμακευτικός κλάδος κατόπιν αναβάθμισης της Merck από τη Citigroup.
 
Στον αντίποδα, η Deutsche Bank υποβάθμισε τη μετοχή της British Airways (-2,4%) σε «πώληση» από «αγορά».

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,14% στις 6.313 μονάδες, ο DAX 0,28% στις 7.176 μονάδες και ο CAC 0,27% στις 5.091 μονάδες.

Οι διεθνείς μετοχές έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη ανάκαμψη τεσσάρων ετών, μετά τις παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών στην κρίση και τα εύρωστα κέρδη των εταιριών εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων Αγορών έχει ανακάμψει πάνω από 19% από το χαμηλό του 2008 και εάν ενισχυθεί 0,5% ακόμη θα έχει σβήσει τις φετινές απώλειες. Ο αμερικανικός δείκτης Standard & Poor's 500, που είχε διολισθήσει 13%, θέλει άνοδο 3% για να έρθει στα επίπεδα της 31ης Δεκεμβρίου. Ο παγκόσμιος MSCI, που διολίσθησε 9,5% στο περασμένο τρίμηνο, έχει κάνει ράλι 13% από τις 17 Μαρτίου.

Η Wall Street έκλεισε την τελευταία συνεδρίαση της περασμένη εβδομάδας σταθεροποιητικά, αποκομίζοντας κέρδη στο σύνολο της περιόδου. Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε σε εβδομαδιαία βάση 1,9% και ο Nasdaq 3,4%.

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν και στις ασιατικές αγορές, με τους περισσότερους δείκτες να σημειώνουν ήπια άνοδο. Πτωτική κίνηση για την αγορά της Κίνας (-0,98%), έπειτα και από υποβάθμιση της σύστασής της από την JP Morgan.

Κέρδη 0,4% σημείωσε ο MSCI Ασίας - Ειρηνικού, με τον δείκτη σε έξι συνεδριάσεις να έχει σημειώσει άνοδο 3,7%, καταγράφοντας την καλύτερη πορεία του από τον Ιούλιο του 2007. Κέρδη 0,29% και για τον Nikkei στη συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v