Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση ευρωαγορών εν αναμονή ΒοΕ και ΕΚΤ

Υποχωρούν επί τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι ευρωαγορές, προεξοφλώντας ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης θα παραμείνουν σε υψηλό 6 ετών, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα εταιρικά κέρδη.

Υποχωρούν επί τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι ευρωαγορές, προεξοφλώντας ότι τα επιτόκια της ευρωζώνης θα παραμείνουν σε υψηλό 6 ετών, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα εταιρικά κέρδη.
 
Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,6%, ενώ ο DAX στην Φρανκφούρτη «χάνει» 1,1% εξαιτίας και των πιέσεων της δεικτοβαρούς RWE (1,5%) που φημολογείται ότι θα καταθέσει προσφορά για την British Energy. Ο δείκτης CAC υποχωρεί 1,1%.

Εντονες παραμένουν οι πιέσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο και η Credit Suisse υποχωρεί 1,2% και η Allianz 1,2%.

Ο «γκουρού» των επενδύσεων George Soros δήλωσε ότι πιστεύει πως η αναταραχή στις πιστωτικές αγορές θα επιδεινωθεί.

Η Royal Bank of Scotland υποχωρεί 1,2%. H Nokia "χάνει" 1,7%.

Η British Energy Group αντιδρά με άνοδο 3,6% στο δημοσίευμα που θέλει την RWE AG να πλειοδοτεί για την βρετανική ενεργειακή εταιρία.

Με το επιτόκιο του ευρώ σε υψηλό 6ετίας, την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 110 δολάρια και την επιβράδυνση στις ΗΠΑ να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, οι επενδυτές φοβούνται ότι τα επιχειρηματικά κέρδη θα συνεχίσουν να επιβραδύνονται.

Αυτή την περίοδο οι μεγάλες επιχειρήσεις και στις δύο όχθες του Ατλαντικού ανακοινώνουν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου.

Η ΕΚΤ, που «πολεμάει» να κρατήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο στο 4% το επιτόκιο του ευρώ σήμερα και οι αναλυτές δεν περιμένουν κάποια κίνηση μείωσης μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο.

Αντιθέτως, οι αγορές έχουν προεξλοφλήσει ότι η Bank of England θα μειώσει το επιτόκιο της στερλίνας επί τρίτη φορά από τον Δεκέμβριο, για να αποτρέψει την διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση.

Νωρίτερα, η αναρρίχηση του πετρελαίου υψηλότερα από τα 112 δολάρια και η συνεχιζόμενη υποχώρηση του δολαρίου, δημιούργησε «κοκτέιλ πιέσεων» για τις ασιατικές αγορές.

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ τόσο για τις ασιατικές οικονομίες όσο και για την παγκόσμια οικονομία, συνέβαλαν στο αρνητικό κλίμα που συνεχίζει να «στοιχειώνει» τις διεθνείς αγορές και τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν με μικτή εικόνα.

Χθες, η αναρρίχηση του πετρελαίου σε νέα επίπεδα ρεκόρ αλλά και η προειδοποίήση της UPS για την κερδοφορία θορύβησαν τους επενδυτές οι οποίοι προχώρησαν σε ρευστοποίησεις στη Wall Street, και ειδικά στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq (-1,13%).

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,39% και ο S&P 500 έκλεισε 0,81% χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v