Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ και ΒοΕ συνεδριάζουν για τα επιτόκια

H Bank of England εκτιμάται ότι θα μειώσει το βρετανικό επιτόκιο για τρίτη φορά από τον Δεκέμβριο στο 5%, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να κρατήση στάση αναμονής, "ζυγίζοντας" την κατάσταση σε πληθωρισμό και ανάπτυξη.

ΕΚΤ και ΒοΕ συνεδριάζουν για τα επιτόκια
H Bank of England εκτιμάται ότι θα μειώσει τα βασικά επιτόκια για τρίτη φορά από τον Δεκέμβριο, καθώς η κάθετη πτώση στις τιμές ακινήτων εγείρει ανησυχίες για διολίσθηση της βρετανικής οικονομίας σε ύφεση.

Η 9μελής επιτροπή της ΒοΕ, υπό την μπαγκέτα του διοικητή Mervyn King, αναμένενται ευρέως να περικόψει το επιτόκιο της στερλίνας κατά 0,25 μονάδες στο 5% στην τακτική σημερινή συνεδρίαση της τράπεζας.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ολοκληρώνει την τακτική συνεδρίαση καθορισμού νομισματικής πολιτικής το μεσημέρι, λίγο μετά την ΒοΕ, προβλέπεται αντιθέτως να διατηρήσει το επιτόκιο του ευρώ αμετάβλητο στο 4% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των ιδιωτών οικονομολόγων.

Το βασικό επιτόκιο για τα 15 μέλη της ευρωζώνης παραμένει σταθερό από τον Ιούνιο και οι περισσότεροι αναλυτές δεν περιμένουν μείωση πριν το γ’ τρίμηνο 2008. Ο διοικητής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet διατηρεί σταθερή πιστωτική πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός κινείται σε επίπεδα ρεκόρ και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται αλλά παραμένει «ανθεκτική.»

Στην Βρετανία, η Bank of England, όπως και η αμερικανική Federal Reserve, που έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο του δολαρίου κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες στο 2,25% από τον Σεπτέμβριο, έχει εισέλθει σε κύκλο σταδιακής μείωσης του βασικού δανειστικού επιτοκίου καθώς θέλει να διασφαλίσει ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν θα μείνει στάσιμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v