Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις επικείμενες αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια.
«Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία από την ευρωζώνη υποδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο, όπως είχε προβλεφθεί, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χρειάζεται ακόμα περισσότερα στοιχεία για να μπορέσει να είναι σίγουρη», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
«Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και αναμένεται να μας φέρουν σταδιακά χαμηλότερα το 2024», είπε η Λαγκάρντ σε ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Η Ιστορία δείχνει ότι είναι χειρότερο να χαλαρώνει κανείς τη νομισματική πολιτική πολύ νωρίς παρά πολύ αργά», σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοακίμ Νάγκελ.
Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,68% στις 488 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,38% στις 7.597 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στις 17.046 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,86% στις 7.743 μονάδες.
Στο μεταξύ, το πλεόνασμα του διεθνούς εμπορίου αγαθών της ευρωζώνης διαμορφώθηκε στα 16,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σήμερα Πέμπτη.
Πρόκειται για εντυπωσιακά θετικό γύρισμα, μετά το εμπορικό έλλειμμα 8,5 δισ. ευρώ που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά για μείωση από το πλεόνασμα 20,3 δισ. που αναφέρθηκε τον Νοέμβριο του 2023.
Παράλληλα, σε τεχνική ύφεση διολίσθησε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.
Οπως μεταδίδει το CNBC, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανέφερε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, σημειώνοντας τη δεύτερη διαδοχική τριμηνιαία πτώση.
Αν και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός της ύφεσης, δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης θεωρούνται ευρέως τεχνική ύφεση.
Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 1,6% στα 77,83 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,3% στα 2.010 δολ./oz.
Επιπλέον, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0759 δολ.