Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζουν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στα οικονομικά data

Στο επίκεντρο ο υψηλός πληθωρισμός και τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου. Η Φρανκφούρτη χάνει 1,3%, το Λονδίνο 0,5%, το Παρίσι 1,1%, η Μαδρίτη 0,7%, το Μιλάνο 1,1%.

Κατηφορίζουν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στα οικονομικά data

Καθοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να αξιολογούν τον αντίκτυπο των στοιχείων από τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, καθώς και τα τριμηνιαία κέρδη των εταιρειών. Η Φρανκφούρτη χάνει 1,3%, το Λονδίνο 0,5%, το Παρίσι 1,1%, η Μαδρίτη 0,7%, το Μιλάνο 1,1%.

Οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν 0,7% τον Ιανουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μηνιαία βάση. Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο από το αναμενόμενο και η μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιούνιο, τροφοδοτώντας φόβους για τις πεισματικά υψηλές μετρήσεις και την πιθανότητα πιο επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 17,8% αυξήθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης τιμών παραγωγού στη γερμανική βιομηχανία σε ετήσια βάση, όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Η αύξηση των τιμών σε επίπεδο παραγωγού επιβραδύνθηκε για τέταρτη διαδοχική φορά. Τον Δεκέμβριο του 2022 η αύξηση ήταν +21,6% και τον Νοέμβριο +28,2%.

Κατά 0,5% αυξήθηκε ο τζίρος στο βρετανικό λιανεμπόριο τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, έναντι αναθεωρημένης πτώσης κατά 1,2% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι τιμές θα κινηθούν καθοδικά κατά 0,3%. Ωστόσο, οι όγκοι πωλήσεων των καταστημάτων τροφίμων μειώθηκαν κατά 0,5% τον Ιανουάριο λόγω της αύξησης του κόστους διαβίωσης και των τιμών.

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, η Electricite de France SA κατέγραψε ζημιές-ρεκόρ για το 2022 αφού οι ανάγκες για επισκευές βύθισαν την παραγωγή των πυρηνικών εργοστασίων, αλλά η εταιρεία κοινής ωφελείας προέβλεψε σημαντική ανάκαμψη στα κέρδη φέτος καθώς η παραγωγή ανεβαίνει.

Η ελεγχόμενη από το κράτος εταιρεία σημείωσε καθαρή ζημία, εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων, 12,7 δισ. ευρώ πέρυσι μετά από κέρδη 4,7 δισ. το 2021, σύμφωνα με ανακοίνωση. Το καθαρό χρηματοοικονομικό της χρέος ενισχύθηκε κατά 50% στα 64,5 δισ. ευρώ το 2022.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,2%, με την ισοτιμία στο 1,064 δολάριο.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v