Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στη νομισματική πολιτική

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,2%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 0,4%, όπως και η Μαδρίτη και το Μιλάνο.

Θετικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο στη νομισματική πολιτική

Hπια ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις οικονομικές προοπτικές και τις δυνατότητες περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή που θα δημοσιευθούν την Τρίτη θα καθορίσουν την πορεία της Federal Reserve.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση με πτώση 1% την Παρασκευή, αφού τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του τέταρτου τριμήνου στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι η οικονομία απέφυγε οριακά την ύφεση.

Ο Nasdaq έκλεισε τη χειρότερη εβδομάδα του σε σχεδόν δύο μήνες, ενώ οι μετοχές στην Ασία-Ειρηνικό κατηφορίζουν σήμερα, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε μια εβδομάδα κρίσιμων οικονομικών ανακοινώσεων.

Στο μέτωπο των δεδομένων, αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη φέτος η Κομισιόν, λέγοντας ότι η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση καθώς και ότι έχει ήδη ξεπεράσει το peak του πληθωρισμού καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν από τα αστρονομικά υψηλά. 

Οπως μεταδίδει το Reuters η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ωστόσο προειδοποίησε σήμερα Δευτέρα ότι οι υψηλές τιμές που χτυπούν τους καταναλωτές θα συνεχίσουν να συγκρατούν την οικονομία για τους επόμενους μήνες.

Η ανάπτυξη για το 2023 θα πρέπει να φτάσει το 0,9% για τις 20 χώρες της ΕΕ που χρησιμοποιούν το ευρώ, ανέφερε η Επιτροπή στις χειμερινές οικονομικές προοπτικές της. Πρόκειται για αναβάθμιση από το 0,3% που αναμενόταν στην τελευταίες προβλέψεις του Νοεμβρίου.

Στην αγορά εμπορευμάτων, αρνητικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Δευτέρα μετά την άνοδο 2% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Στο επίκεντρο των επενδυτών πλέον βρίσκονται όχι ο αντίκτυπος από τις περικοπές της ρωσικής παραγωγής, αλλά οι ανησυχίες για τη ζήτηση που προέρχονται από τα διυλιστήρια σε Ασία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 90 σεντς, στα 78,82 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με πτώση 86 σεντς βρίσκεται στα $85,53. Πτώση 4% για το αέριο,στα 51 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v