Ήπιες μεταβολές σημειώνονται στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ παρακολουθούν και τις δηλώσεις που βγαίνουν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη διατήρηση των επιτοκίων σε μηδενικά επίπεδα, χωρίς να αλλάξει τη φρασεολογία στην ανακοίνωση, ενώ ακολουθεί η συνέντευξη Τύπου του προέδρου Μάριο Ντράγκι, με τους επενδυτές να αναζητούν σε αυτήν στοιχεία για το πότε θα μπει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Στο Νταβός, η προσοχή στρέφεται στην ομιλία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τις πολιτικές προστατευτισμού που προωθεί να προβληματίζουν την αγορά, παρά την αυξανόμενη αισιοδοξία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως χθες, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στήβεν Μνούτσιν, πως η αποδυνάμωση του δολαρίου είναι θετική για τη χώρα, ενώ ο υπουργός Εμπορίου Γιούλμπερ Ρος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να κινηθούν κατά της Κίνας για παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ομιλία της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ενώ χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως «η παγκοσμιοποίηση περνά μεγάλη κρίση» και πως πρέπει να βρεθούν λύσεις προκειμένου το παγκόσμιο εμπόριο να λειτουργεί για όλους. Τόνισε επίσης πως «η Γαλλία επιστρέφει στον πυρήνα της Ευρώπης».
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του ινστιτούτου GfK για το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, το οποίο λίγο πριν μπει ο Φεβρουάριος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001.
Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,22% υψηλότερα στις 401 μονάδες, κατά περίπου 0,25% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.662 μονάδες, κατά 0,5% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.522 μονάδες, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης καταγράφει άνοδο 0,15% στις 13.432 μονάδες.
Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται έως 0,5%.
Νωρίτερα, στις συναλλαγές στην Ασία, η τιμή του Brent ξεπέρασε τα 71 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, ενώ το δολάριο βρέθηκε σε χαμηλό τριετίας έναντι εντός καλαθιού νομισμάτων.