Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο DAX

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στρέφεται η προσοχή, ενώ ο τερματισμός του shutdown στις ΗΠΑ ανακουφίζει τους επενδυτές. Σε εξέλιξη η περίοδος ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων. Ανοδικά τα futures της Wall Street.

Σε θετικό έδαφος τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Αμερικανοί γερουσιαστές για τον τερματισμό της αναστολής λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ.

Η προσοχή στρέφεται αυτές τις ημέρες στο Νταβός, όπου συναντώνται παγκόσμιοι CEOs και πολιτικοί ηγέτες, με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να ανοίγει σήμερα τις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Έρευνα που δημοσιοποίησε χθες η PwC έδειξε πως οι CEOs είναι πιο αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομία απ’ όσο ήταν τα τελευταία χρόνια, παρά τις αυξημένες ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την κυβερνοασφάλεια και την τρομοκρατία.

Με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι επενδυτές και τις εξελίξεις από το πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης, με το Brexit να εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα στη Βρετανική κυβέρνηση (η τελευταία εξέλιξη είναι πως οι επιχειρηματικοί ηγέτες βάλλουν κατά της κυβέρνησης διότι δεν έχει εκδώσει έκθεση για το πώς θα επηρεαστεί ο βρετανικός κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ), ενώ στη Γερμανία οι ηγέτες των CDU/CSU και SPD ξεκινούν μεν τις επίσημες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού», ωστόσο τα εσωκομματικά των Σοσιαλδημοκρατών φαίνεται να καθυστερούν τη διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η περίοδος ανακοίνωσης εταιρειών αποτελεσμάτων, με την EasyJet να ανακοινώνει νωρίτερα αύξηση των εσόδων της για το α’ τρίμηνο, κυρίως λόγω της μείωσης της δυναμικότητας των ανταγωνιστριών εταιρειών. Τα συνολικά έσοδα της αεροπορικής αυξήθηκαν κατά 14,4% το α’ τρίμηνο στα 1,140 δισ. στερλίνες, ενώ ο αριθμός των επιβατών αυξήθηκε κατά 8% στα 18,8 εκατομμύρια.

Αργότερα σήμερα θα ανακοινωθούν οι εκτιμήσεις για την καταναλωτική εμπιστοσύνη της ευρωζώνης για τον Ιανουάριο, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου ZEW, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη Γερμανία διαμορφώθηκε στις 20,4 μονάδες τον Ιανουάριο, υψηλότερα τόσο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όσο και σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,3% υψηλότερα στις 403 μονάδες, κατά 0,3% ενισχύεται ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.738 μονάδες, κατά 0,2% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.551 μονάδες ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης παραμένει σε ιστορικό υψηλό, με κέρδη 0,85% στις 13.578 μονάδες.

Άνοιγμα της Wall Street σε υψηλότερο επίπεδο δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται έως 0,35%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v