Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

Η έγκριση του έκτακτου συνεδρίου του SPD για έναρξη διαπραγματεύσεων και σχηματισμό κυβέρνησης, το σημερινό Eurogroup, το «λουκέτο» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου, στο προσκήνιο σήμερα.

Στο επίκεντρο των επενδυτών σήμερα, η πρόοδος στη Γερμανία ως προς το σχηματισμό συνασπισμού κυβέρνησης. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ καλωσόρισε την απόφαση του έκτακτου συνεδρίου του SPD να εγκρίνει τη συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με την Χριστιανική Ένωση. Τόνισε ότι το πλαίσιο για αυτές τις διαπραγματεύσεις θα είναι το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών, ανέφερε ωστόσο και ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει «να διευκρινιστούν στις λεπτομέρειές τους».

Στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, η πρώτη υπό την προεδρεία του Μάριο Σεντένο, ενώ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, τα φώτα πέφτουν στην αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Οι Δημοκρατικοί ζητούν προστασία των λεγόμενων «Dreamers», των ανήλικων που μπήκαν και παρέμειναν παράνομα στις ΗΠΑ.

Στον χώρο των εμπορευμάτων, οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο σήμερα, υποστηριζόμενες από τα σχόλια της Σαουδικής Αραβίας ότι η τρέχουσα συμφωνία των μεγάλων παραγωγών χωρών πετρελαίου για περικοπές στην παραγωγή θα συνεχιστεί και μετά το 2018. 

Η ελβετική τράπεζα UBS ανακοίνωσε άνοδο μεγαλύτερη του αναμενόμενου το 2017 για τα προ φόρων κέρδη της. Επίσης, γνωστοποίησε πως πρόκειται να συγχωνεύσει τις δυο βασικές δραστηριότητες διαχείρισης πλούτου της.

Μικτή εικόνα στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια, με το «λουκέτο» που μπήκε στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ, να επιβαρύνει το κλίμα και τους αναλυτές να προειδοποιούν πως ένα παρατεταμένο αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επιδεινώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στους αμερικανικούς τίτλους.

Επιστρέφοντας στις ευρωπαϊκές αγορές, στη Φρανκφούρτη ο DAX με οριακή θετική διακύμανση κατά 0,04%, στις 13.440 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 οριακά χαμηλότερα κατά 0,1% στις 5.525 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 οριακά ενισχυμένος κατά 0,05% στις 7.734 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 ήπια ανοδικά, κατά 0,06%, στις 401 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v