Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις ευρωαγορών μετά τη βύθιση Wall και Ασίας

Απώλειες καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς διαφαίνεται ότι οι μεγάλες τράπεζες θα αποκαλύψουν περαιτέρω ζημίες εξαιτίας των αμερικανικών στεγαστικών δανείων, μια προοπτική που προκάλεσε κάθετη βύθιση στις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας. Η διαρκής πτώση του δολαρίου επιτείνει τις πιέσεις στους εξαγωγείς, ενώ η διόρθωση στην τιμή του πετρελαίου επιφέρει απώλειες και στους ενεργειακούς κλάδους.

Απώλειες καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς διαφαίνεται ότι οι μεγάλες τράπεζες θα αποκαλύψουν περαιτέρω ζημίες εξαιτίας των αμερικανικών στεγαστικών δανείων, μια προοπτική που προκάλεσε κάθετη βύθιση στις αγορές των ΗΠΑ και της Ασίας.

Η διαρκής πτώση του δολαρίου επιτείνει τις πιέσεις στους εξαγωγείς, ενώ η διόρθωση στην τιμή του πετρελαίου επιφέρει απώλειες και στους ενεργειακούς κλάδους.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,31% χάρη σε μεγάλο βαθμό στην Standard Life (+8%), η οποία απέσυρε την προσφορά της για την Resolution.

Μεγάλη στήριξη προσφέρει ο τραπεζικός κλάδος στον λονδρέζικο δείκτη, με την Barclays να ανακάμπτει έως 10% καθώς θεωρείται ότι η σημαντική υποχώρηση στην αποτίμηση της τράπεζας, καθιστά τη μετοχή της αρκετά φθηνή.

Ο δείκτης DAX υποχωρεί 0,52% στις 7.771 μονάδες και ο CAC 0,64% στις 5.488 μονάδες.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 κινείται σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων, ενώ ο παγκόσμιος MSCI με πτώση 0,7% διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το δολάριο υποχώρησε έως τα 109,86 γεν, δημιουργώντας έντονες πιέσεις στον δείκτη Nikkei που διαμορφώθηκε ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 15.000 μονάδες για πρώτη φορά σε 16 μήνες.

Το δολάριο ”αποφεύγει” στις πρωινές συναλλαγές νέα αρνητικά ρεκόρ έναντι του ευρώ και της στερλίνας, γεγονός που υποστηρίζει τις ευρωαγορές να περιορίζουν την πτώση.

Η HSBC διολίσθησε 3,1% στις ασιατικές συναλλαγές μετά την υποβάθμισή της από τη Morgan Stanley, που ανησυχεί ότι θα αυξηθούν οι προβλέψεις για τις επισφαλείς πιστώσεις στις ΗΠΑ.

Η Wall Street διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών στο κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Αυγούστου, όταν είχαν κορυφωθεί οι ανησυχίες για το μέγεθος της πιστωτικής κρίσης.

Η BP υποχωρεί 0,9% και η Total 1,1%.

Η EADS αντιδρά με άνοδο 2,2% μετά την παραγγελία 13,5 δισ. δολ. για αεροσκάφη της Airbus.

Η Telefonica ενισχύεται 0,7% μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων κερδών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v