Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Μολότοφ” πετρελαίου -$ και subprime στις αγορές

Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του ακριβού πετρελαίου στην πραγματική οικονομία, σε συνδυασμό με τη διολίσθηση του δολαρίου και τις παρατεινόμενες επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στην εταιρική κερδοφορία, ασκούν έντονες πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Έντονα πτωτικό προοιωνίζεται και το άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street, με τα futures να προοιωνίζονται πτώση μεγαλύτερη από 1% για τους βασικούς δείκτες.

Οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις του ακριβού πετρελαίου στην πραγματική οικονομία, καθώς η τιμή του αργού προσεγγίζει τα 100 δολάρια, ασκούν πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφαιρώντας τα πρωινά κέρδη που ενέπνευσαν τα κέρδη των κλάδων εμπορευμάτων.

Το μεσημέρι οι πιέσεις στους ενεργοβόρους κλάδους επικρατούν και, σε συνδυασμό με τις πιέσεις στους Ευρωπαίους εξαγωγείς από τη διολίσθηση του δολαρίου και τις παρατεινόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στην εταιρική κερδοφορία, ωθούν στα ”κόκκινα” τους βασικούς δείκτες των ευρωαγορών.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1% στις 6.378 μονάδες, ο DAX 0,58% στις 7.780 μονάδες και ο CAC 0,89% στις 5.658 μονάδες. Η ING υποχωρεί 2,2% και η Axa 1,2%.

Η British Airways διολισθαίνει 1,8% και η Air France-KLM Group 1,1%.

Έντονα πτωτικό προοιωνίζεται και το άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street, με τα futures να προοιωνίζονται πτώση μεγαλύτερη από 1% για τους βασικούς δείκτες.

Στο αμερικανικό χρηματιστήριο θα ανακοινωθούν σήμερα κρίσιμα στοιχεία για την παραγωγικότητα γ’ τριμήνου, που αναμένεται ότι βελτιώθηκε 3% από 2,6% στην προηγούμενη μέτρηση.

Θα δημοσιοποιηθεί επίσης η έρευνα αιτήσεων στεγαστικών δανείων ΜΒΑ, καθώς και ο δείκτης καταναλωτικής πίστης Σεπτεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v