Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση ευρωαγορών υπό το βάρος του πετρελαίου

Η αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 90 δολάρια, μετά και τις απώλειες στις αμερικανικές και ασιατικές αγορές, ασκεί πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πιέσεις στους ενεργοβόρους κλάδους αλλά και στις εξαγωγές λόγω δολαρίου.

Η αναρρίχηση των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 90 δολάρια, μετά και τις απώλειες στις αμερικανικές και ασιατικές αγορές, ασκεί πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Έντονες είναι οι απώλειες στους ενεργοβόρους κλάδους, όπως τα χημικά και οι μεταφορές, ενώ παραμένουν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Τα ιδιαίτερα απογοητευτικά αποτελέσματα της Bank of America προκάλεσαν έντονες πιέσεις στη Wall Street χθες, αν και οι απώλειες περιορίστηκαν καθώς η επιδείνωση της κρίσης δημιουργεί ελπίδες νέας μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,17% στις 6.600 μονάδες, ο DAX 0,46% στις 7.886 μονάδες και ο CAC 0,14% στις 5.759 μονάδες.

Πίέσεις υφίστανται και οι επιχειρήσεις με μεγάλο εξαγωγικό άνοιγμα, καθώς η διολίσθηση του δολαρίου απειλεί την κερδοφορία των ευρωπαϊκών εξαγωγέων.

Στον αντίποδα, τις απώλειες περιορίζει ο τεχνολογικός κλάδος, που με τα αποτελέσματα 3μήνου εμφανίζεται να ”αντέχει” στην κρίση.

Η επενδυτική ψυχολογία επιδεινώνεται καθώς σήμερα είναι η 20ή επέτειος της ”Μαύρης Δευτέρας”, όταν η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και η επιβράδυνση της οικονομίας προκάλεσαν πανικό που ώθησε τον δείκτη Dow Jones σε πτώση 23% σε μία συνεδρίαση.

Η British Airways υποχωρεί 1,2%, η Rhodia 0,5% και η AstraZeneca 1,6%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v