Τα απογοητευτικά στοιχεία για τον PMI της ευρωζώνης οδηγούν σε διεύρυνση των απωλειών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Markit, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) διαμορώθηκε στο 53,1 τον Μάρτιο από 53,0 τον προηγούμενο μήνα, αλλά χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση που έφερε τον δείκτη στο 53,7. Σε χαμηλό 14 μηνών υποχώρησε ο δείκτης PMI υπηρεσιών, καθώς διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 53,1 έναντι του 53,3 τον Φεβρουάριο και έναντι της αρχικής εκτίμησης για διαμόρφωση του δείκτη στο 54,0.
Νωρίτερα σήμερα το γερμανικό υπουργείο οικονομίας ανακοίνωσε απρόσμενη πτώση 1,2% στις βιομηχανικές παραγγελίες Φεβρουαρίου, στοιχείο που δημιουργεί πιέσεις σε εξαγωγικές εταιρείες -κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, πιέζοντας τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου.
Στο επίκεντρο και ο τραπεζικός κλάδος, στον απόηχο του σκανδάλου των Panama Papers, καθώς προέκυψαν πολλά στοιχεία που εμπλέκουν μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.
Ήδη οι HSBC και Credit Suisse διέψευσαν πως χρησιμοποιούν offshore δομές για να βοηθήσουν τους πελάτες τους να φοροδιαφύγουν, ενώ και η γαλλική Societe Generale προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από το θέμα. Την ίδια ώρα, γερμανική εφημερίδα εμπλέκει Deutsche Bank, Commerzbank και άλλες τουλάχιστον 26 τράπεζες στο σκάνδαλο.
Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,83% στις 328 μονάδες,1,5% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.072 μονάδες, 2,27% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.246 μονάδες και 2,43% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.581 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, άνοιγμα της Wall Street σε αρνητικό πεδίο "δείχνουν" τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που υποχωρούν από 0,7% έως 0,9%.