Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις ευρωαγορές

Μια στο "πράσινο" και μια στο "κόκκινο" τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αποφάσεις της Κίνας για την ισοτιμία του γουάν, σε συνδυασμό με τη νέα πτώση του πετρελάιου, να προκαλούν νευρικότητα στους επενδυτές. Σταθεροποιητικές κινήσεις δείχνουν τα futures της Wall.

Μετά το αρνητικό τους άνοιγμα και το θετικό «γύρισμα» λίγη ώρα αργότερα, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιστρέφουν σε αρνητικό πρόσημο, καθώς οι εξελίξεις από το «μέτωπο» της Κίνας συντηρούν τη «νευρικότητα» των επενδυτών, ενώ πιέσεις δέχεται ο ενεργειακός κλάδος λόγω της συνεχιζόμενης υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, "μπέρδεψε" τους αναλυτές με την σημαντική αύξηση της μέσης ισοτιμίας του γουάν, κίνηση που πιθανόν να καθησυχάσει σε ότι αφορά το ενδεχόμενο μιας ανταγωνιστικής υποτίμησης, όμως δημιουργεί ερωτήματα ως προς την τελική πρόθεση του Πεκίνου για τη συναλλαγματική πολιτική του, αλλά και αμφιβολίες για την ικανότητα των κινεζικών αρχών να διαχειριστούν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Εν τω μεταξύ, η απουσία του Τόκιο, λόγω αργίας, περιόρισε την ρευστότητα και αύξησε την αστάθεια, με τις αγορές συναλλάγματος μάλιστα να σημειώνουν τεράστιες διακυμάνσεις.

Την ίδια ώρα, πτώση που έφτασε να ξεπερνά και το 3% σημείωνε η τιμή του πετρελαίου στην Ασία, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας περιορίζει τις προοπτικές της ζήτησης, με τους traders να βάζουν στοιχήματα-ρεκόρ για ακόμα χαμηλότερες τιμές, αφού αμφισβητούν πλέον ότι μπορεί να υπάρξει κάποια σημαντική ανάκαμψη της αγοράς.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτίμηση της Morgan Stanley, δεν αποκλείεται οι τιμές του πετρελαίου να υποχωρήσουν ακόμα και στην περιοχή των 20 δολαρίων, ειδικά αν το δολάριο κινηθεί υψηλότερα έναντι των άλλων νομισμάτων.

Ο δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,4% χαμηλότερα στις 340 μονάδες, κατά 0,24% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 5.898 μονάδες, κατά 0,11% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.330 μονάδες και κατά 0,14% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 9.836 μονάδες.

Στο 2,05% διευρύνονται οι απώλειες για τον πορτογαλικό δείκτη PSI στις 5.019 μονάδες, ενώ ο ιταλικός δείκτης FTMIB υποχωρεί κατά 0,45% στις 19.780 μονάδες και κατά 0,13% ο ισπανικός δείκτης IBEX στις 8.897 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι ρωσικές χρηματαγορές κατέγραφαν μεγάλη πτώση σήμερα κατά την έναρξη της συνεδρίασης, με τον δείκτη RTS (συναλλαγές σε δολάρια) του χρηματιστηρίου της Μόσχας να κάνει βουτιά 4,06% και το ρούβλι να πέφτει στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2014, ακολουθώντας την τάση των ασιατικών χρηματιστηρίων και τις τιμές του πετρελαίου.

Η ισοτιμία του δολαρίου ξεπέρασε τα 76 ρούβλια και του ευρώ τα 83 ρούβλια για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014, τη στιγμή της έναρξης της νομισματικής κρίσης στη Ρωσία. Ο Micex, ο μοσχοβίτικος δείκτης που εκφράζεται σε ρούβλια και συνεπώς είναι λιγότερο ευαίσθητος στις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, κατέγραψε πτώση σχεδόν 2,5%.

Ήπια ανοδικό ξεκίνημα της Wall Street δείχνουν τα futures των S&P 500, Dow Jones και Nasdaq, που ενισχύονται έως 0,4%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v