Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώσης συνέχεια λόγω Κίνας στις ευρωαγορές

Σε κλοιό πιέσεων και σήμερα οι ευρωαγορές, αυτή τη φορά λόγω των ανησυχιών για την πορεία της κινεζικής οικονομίας μετά τη νέα υποτίμηση του γουάν. Κάτω από τις 10.000 μονάδες ο DAX. Σε χαμηλό σχεδόν 12 ετών το πετρέλαιο, με το Brent να χάνει και τα 33 δολάρια.

Ο... «κίτρινος πυρετός» χτυπά και πάλι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που υποχωρούν σε χαμηλό τριμήνου μετά τη νέα υποτίμηση του γουάν.

Οι ισχυρές απώλειες περιορίστηκαν μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για αναστολή λειτουργίας του συστήματος που διακόπει τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο του Πεκίνου εάν οι απώλειες ξεπεράσουν το 7%, με τις αγορές ωστόσο να παραμένουν στο "βαθύ κόκκινο". Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί 2,1% στις 5.946 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 2,5% στις 9.961 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι υποχωρεί 1,8% στις 4.398 μονάδες.

Νωρίτερα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας εξέπληξε πάλι τις αγορές, ορίζοντας την επίσημη μέση ισοτιμία στα 6,5646 γουάν ανά δολάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2011. Πρόκειται για πτώση 0,5% σε σχέση με χθες και για τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Αύγουστο, όταν η Κίνα αποφάσισε να υποτιμήσει το νόμισμά της κατά σχεδόν 2%.

Οι επενδυτές έχουν εκφράσει ανησυχία ότι το Πεκίνο, στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους Kινέζους εξαγωγείς, επιτρέπει την επιτάχυνση της υποτίμησης του κινεζικού νομίσματος, κάτι που σημαίνει πως η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε ακόμα χειρότερη κατάσταση απ' όσο υπολογίζεται. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα νέο «κύμα» ανταγωνιστικών υποτιμήσεων τόσο στην Ασία όσο και σε άλλες βασικές οικονομίες.

Εν τω μεταξύ, η συνεχιζόμενη υποτίμηση του γουάν καθιστά ακριβότερα για τους Κινέζους αγοραστές τα εμπορεύματα σε δολάριο, κάτι που ενδέχεται να βλάψει τη ζήτηση και να πιέσει ακόμα περισσότερο τις τιμές των εμπορευμάτων. Ήδη σήμερα οι τιμές του πετρελαίου κινούνται σε νέο χαμηλό 12 ετών, με το Brent να υποχωρεί κατά 4,18% στα 32,8 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό κατά 3,74% στα 32,7 δολάρια.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα η Γερμανία ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες του Νοεμβρίου, ενώ τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από Eurostat και Κομισιόν έδειξαν βελτίωση του οικονομικού κλίματος και μείωση της ανεργίας στην ευρωζώνη. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v