Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωπαϊκές αγορές

Οριακές κινήσεις κοντά στα υψηλά 7 ετών για τις αγορές της Ευρώπης. Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από την οικονομία. Η προσοχή στο πετρέλαιο μετά το ράλι των τελευταίων ημερών. Νευρικότητα για τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακές δείκτες σε απόσταση αναπνοής από τα υψηλά 7 ετών και μόλις μία ημέρα μετά το νέο ρεκόρ του DAX.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,31% στις 10.859 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,15% στις 4670 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,13% στις 6.858 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 0,39% στις 10.557 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 0,85% στις 5259 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα κατά 0,39% στις 20.929 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Τα οικονομικά μεγέθη για την ευρωζώνη ήταν ενθαρρυντικά. Ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ που αποτυπώνει τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα της ευρωζώνης, βρέθηκε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο 6 μηνών, αγγίζοντας το 52.6, έναντι αρχικής εκτίμησης στο 52.2 

Εκτός από την οικονομία όμως, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη τόσο στην πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού, όσο και στις εξελίξεις αναφορικά με την Ελλάδα.

Οι αναλυτές είναι διχασμένοι για το εάν θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία, τονίζοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την τάση στην αγορά ενέργειας. Η τιμή πετρελαίου Brent κατέγραψε ράλι 19,5% τις τελευταίες 4 συνεδριάσεις. Σήμερα σημειώνει διορθωτικές κινήσεις με υποχώρηση ,2% στα 57,20 δολ. ανά βαρέλι.

«Ένα ακόμη σημαντικό θέμα στο ραντάρ των επενδυτών είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας μειώθηκε σημαντικά την Τρίτη καθώς υπήρξαν ελπίδες ότι η πρόταση για αναπτυξιακά ομόλογα μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία. Το 10ετές yield όμως, ενισχύεται και πάλι κατά 31 μονάδες βάσης στο 9,82% αφότου αποκαλύφθηκαν οι ενστάσεις της ΕΚΤ σε ένα δάνειο γέφυρα προς την Αθήνα»

Το ευρώ πάντως, καταγράφει διορθωτικές κινήσεις υποχωρώντας κατά 0,3% στα 1,1443 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου ενισχύεται κατά 0,2% στα 93,79. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v