Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό με το βλέμμα στην Αθήνα

Θετική η αντίδραση των αγορών στις προτάσεις Βαρουφάκη. Κέρδη στις τράπεζες όπου ξεχωρίζει η Santander. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και ο κλάδος βασικών πόρων καθώς ανακάμπτουν τα εμπορεύματα. Σταθεροποιητικά τα futures της Wall

Ένα κοκτέιλ θετικών εξελίξεων επιτρέπουν την ευρεία άνοδο των χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου. Η μείωση επιτοκίων της Αυστραλίας που επιλέγει να ακολουθήσει και εκείνη τη διεθνή πορεία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, η ανάκαμψη που καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και οι προτάσεις Βαρουφάκη για το θέμα του ελληνικού χρέους δημιουργούν θετικό κλίμα τόσο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια όσο και στην αγορά ομολόγων.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,17% στις 10.955 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,31% στις 4688 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 1,2% στις 6.868 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 2,25% στις 10.560 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 1,14% στις 5272 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 2,1% στις 20.916 μονάδες.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Ευρεία άνοδο καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα στον απόηχο των νέων προτάσεων του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη. Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου (που κινείται αντίστροφα της τιμής) υποχωρεί κατά 320 μονάδες βάσης στο 16,64%, ενώ του 5ετούς τίτλου υποχωρεί κατά 208 μονάδες βάσης στο 13,46%. Το 10ετές yield υποχωρεί κατά 137 μονάδες βάσης στο 10,03%

«Το θετικό κλίμα στηρίζεται από τις ελπίδες που δημιουργούνται με τις προτάσεις που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας και οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στην Αθήνα να πετύχει συμφωνία με τους πιστωτές της, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο πολιτικής και οικονομικής διαμάχης με την ευρωζώνη» σχολιάζουν οι Financial Times.

Οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, επίσης συμβάλουν στην ανοδική πορεία των αγορών. Η Αυστραλία αποφάσισε να μειώσει το βασικό της επιτόκιο σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, ακολουθώντας τη διεθνή πλέον τάση για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, την οποία κάποιοι χαρακτηρίζουν μάλιστα «πόλεμο νομισμάτων».

Ξεχωρίζουν οι τραπεζικές οι μετοχές και κυρίως η Banco Santander της οποίας η μετοχή ενισχύεται κατά 1,6%. Η ισπανική τράπεζα ανακοίνωσε άλμα 40% στα κέρδη του 2014 και σημαντική μείωση των επισφαλών δανείων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται κυρίως ο ενεργειακός κλάδος ο οποίος ευνοείται από την ισχυρή ανάκαμψη που καταγράφεται στις τιμές του μαύρου χρυσού. Η τιμή πετρελαίου Brent – η οποία πριν τρεις εβδομάδες βρισκόταν σε χαμηλό 6 ετών αγγίζοντας τα $45,19 ανά βαρέλι – ενισχύεται σήμερα κατά 1,6% στα 55,65 δολ. ανά βαρέλι. Ανοδικά κινούνται και οι μεταλλευτικές καθώς ο χαλκός ενισχύεται κατά 1,6% στα 5.576 δολ ανά τόνο και ο χρυσός κατά $8 στα $1.283 ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v