Σταθεροποιητικά κινούνται οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στο Μάριο Ντράγκι και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,01% στις 9587 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 0,1% στις 4406 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,42% στις 6.616 μονάδες.
Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,33% στις 10.363 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακές απώλειες 0,01% στις 7574 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,73% στις 21.654 μονάδες.
Ανοδικά πάντως, κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης ήταν αιφνιδιαστικά. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,5%, από 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν σαφώς μικρότερη υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,6%. Έτσι, εντείνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ να δράσει προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού. Η ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη και η αλλαγή του κλίματος στο διοικητικό της συμβούλιο έχει γίνει εμφανής από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Γενς Βάιντμαν – ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank – αιφνιδίασε άπαντες λέγοντας πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων ούτε της ποσοτικής χαλάρωσης.
Νωρίτερα και οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν ανοδικά, καθώς οι εντείνονται τα σενάρια περί νέου αναπτυξιακού πακέτου για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κεκιάνγκ διαβεβαίωσε τις αγορές πως η χώρα του έχει τις απαραίτητες πολιτικές για να αντιμετωπίσει την οικονομική αστάθεια και πως δεν μπορεί να αγνοήσει «τις δυσκολίες και τους κινδύνους» που προκύπτουν από την επιβράδυνση. «Η αγορά αναζητά τον επόμενο καταλύτη, όπως οι προσδοκίες για νέα αναπτυξιακή δράση από τις κινεζικές αρχές» δήλωσε ο Masaaki Yamaguchi, της Nomura Holdings.