Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρεία άνοδος στις αγορές της Ευρώπης

Θετικό πρόσημο στις αγορές της Γηραιάς Ηπείρου. Θετικά τα μηνύματα για την αμερικανική οικονομία. Κέρδη για το μεταλλευτικό κλάδο καθώς ανακάμπτουν οι τιμές των μετάλλων. Πτώση 4,2% για τη Lloyds. Κέρδη στα futures της Wall

Θετικό πρόσημο καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες παίρνοντας την σκυτάλη από την Ασία. Καλό το κλίμα στις αγορές με στήριξη από τα θετικά μεγέθη για την αμερικανική οικονομία και συγκεκριμένα την αναρρίχηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης των ΗΠΑ σε υψηλό 6ετίας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 1,24% στις 9454 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,98% στις 4386 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,40% στις 6.631 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 1,57% στις 10.147 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,79% στις 7497 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,9% στις 21.011 μονάδες.

Ανοδικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street. 

Παράλληλα, το ενιαίο νόμισμα διατηρείται κάτω από τα 1,38 δολ, καθώς ο Γενς Βάιντμαν - ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ - δεν απέρριψε το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων ούτε την επιλογή της ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να χαλιναγωγηθεί το ευρώ

«Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ανακάμπτει η αμερικανική οικονομία με την καταναλωτική εμπιστοσύνη σε υψηλά επίπεδα και την αγορά πιο αισιόδοξη ότι κάποια από τα αρνητικά στοιχεία των προηγούμενων μηνών επηρεάστηκαν από τις κακές καιρικές συνθήκες του χειμώνα» δηλώνει ο Σον Φέντον της Tribeca Investment Partners και συμπληρώνει: «βλέπουμε και κάποια σταθεροποίηση στην Κίνα πρόσφατα και υπάρχουν πιθανότητες τα χειρότερα να έχουν περάσει.»

Οι αναλυτές διαπιστώνουν παράλληλα και αποκλιμάκωση της νευρικότητας αναφορικά με την κρίση στην Κριμαία. Το χρηματιστήριο της Μόσχας ενισχύεται κατά 2,2% και το ρούβλι κατά 0,1% έναντι του δολαρίου, ενώ παράλληλα οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ρωσίας υποχώρησαν κατά 50 μονάδες βάσης από τα πρόσφατα υψηλά, στο 9,14%.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται κυρίως ο μεταλλευτικός κλάδος καθώς ανακάμπτει η τιμή του χαλκού και άλλων βιομηχανικών μετάλλων. Η Rio Tinto ενισχύεται κατά 1,4% και η BHP Biliton κατά 0,8%.

Στον αντίποδα, κάθετη πτώση 4,2% καταγράφει η μετοχή της Lloyds Banking Group καθώς η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε πως προχώρησε σε πώληση ποσοστού 7,5% στο τραπεζικό όμιλο

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v